Begeleiding van jeugdtrainers
Een van de grootste zorgen is dat er afgelopen jaar steeds minder begeleiding is geweest voor onze jeugdtrainers. Hoewel al onze jeugdtrainers zich met veel enthousiasme inzetten voor hun team, verdienen zij natuurlijk ook onze begeleiding om steeds beter te leren hoe je training geven en coachen kunt of soms moet doen. Goede begeleiding maakt het immers makkelijker, leuker en leerzamer voor zowel de trainers en coaches als voor de spelers. Afgelopen jaar is daarom voor de korte termijn ingezet op het koppelen van oudere begeleiders aan onze jongste/beginnende trainers en is de cursus ‘Sportief Coachen’ binnengehaald. Daarnaast bleek er binnen de TCj zoveel werk te liggen dat is besloten vanaf heden een aparte werkgroep op te richten die de taak van het begeleiden van trainers op zich neemt. Wibout van der Weide, Lisette van de Willik, Steven Baart en ondergetekende zijn hiermee gestart.
De ambitie is binnen 3 jaar om voor de groepen beginnende, enigszins ervaren en gevorderde trainers en coaches passende begeleiding te bieden in de vorm van (dagelijkse) begeleiding, passende cursussen, voortgangsgesprekken, vraagbaken en thema-avonden. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er natuurlijk diverse faciliteiten nodig zoals docenten voor trainerscursussen, begeleiders van trainers, duidelijke verwachtingen van wat kinderen in een team moeten leren, mensen die de avonden of cursussen organiseren en misschien zelfs een app als spelervolgsysteem.
Komend jaar zal voor alle jeugdtrainers een kick-off plaatsvinden op zaterdag 19 augustus van 10:00 uur om hiermee een goede start te maken. Verder is voor komend jaar de belangrijkste doelstelling om de (dagelijkse) begeleiding bij de F en de E helemaal op het niveau te krijgen dat we ambiëren en daarnaast voor de hogere categorieën ook de basisbegeleiding weer op orde te krijgen.
Naast mensen met korfbal/pedagogische/didactische kennis, zoeken we natuurlijk ook mensen die in de organisatie/facilitering/communicatie voor een cursus of trainersavond, of voor het maken van een spelervolgsysteem iets kunnen betekenen. Mocht je op enige wijze iets voor de begeleiding van onze trainers iets willen betekenen dan horen we dat natuurlijk graag.
Proces teamindelingen
Hoewel ik als TCj voorzitter elk jaar een groep mensen zie die heel zorgvuldig, weloverwogen en met heel veel tijdsinvesteringen de teamindelingen maakt, merk ik ook elk jaar weer dat dit voor veel kinderen en ouders minder zichtbaar is. Als de teamindeling goed uitpakt is dat niet zo erg, maar bij een tegenvallende uitkomst leidt dit tot onbegrip. Over de vertoonde ontwikkeling of de kwaliteiten van de speler heerst bij de ouders, de speler en de TCj bijvoorbeeld een ander beeld, of bijvoorbeeld de afwegingen die de TCj maakt tussen indelen op niveau of vriendschap wordt niet begrepen. Hoewel het beoordelen van korfbalkwaliteiten en potentie, of de afweging welk belang (bijv. niveau of vriendschap) het zwaarst telt bij een teamindeling, naar mijn idee altijd iets zal zijn waar over men kan twisten, kan meer communicatie over het gevoerde beleid binnen de TCjeugd en vooral zichtbare en frequentere beoordeling van spelers hiervoor wel een oplossing zijn. De TCj heeft als doelstelling voor volgend jaar om op beide vlakken een stap te zetten.
Tweede training voor alle teams?
Dit is en blijft de meest gestelde vraag door ouders van kinderen die in een team spelen waarvoor wekelijks maar één training wordt georganiseerd. Terecht. Ook in deze teams zitten kinderen die graag een tweede keer zouden willen trainen. Helaas is het zo dat wij bij TOP een beperkte capaciteit van trainers, ruimte en tijd hebben. Voor komend jaar hebben nog niet alle teams een trainer/coach en in de zaal lukt het elk jaar maar net om alle teams een passend trainingsuur te geven. Er is daarom gekozen voor wat betreft het aantal trainingen om een duidelijk grens te trekken; wij organiseren voor de eerste en tweede teams twee keer per week een training en voor de overige teams één keer.
Dat wil echter niet zeggen dat we niet mee willen denken en werken aan een tweede training voor deze laatste groep. Op het veld is er over het algemeen genoeg tijd en ruimte beschikbaar, dus als een team of een groep spelers extra wil trainen is dat op initiatief van spelers, ouders of trainers mogelijk. Zelf dient dan wel voor de begeleiding (een trainer) gezorgd te worden en in overleg met iemand van de TCj kan dan veldruimte (en materiaal) gereserveerd worden. In de zaal is de ruimte een stuk beperkter, maar is er vaak wel ergens in de week een beetje ruimte over. Deze is ook dan beschikbaar voor dergelijke extra trainingen, maar is onze voorwaarde dat de beschikbare ruimte eerlijk verdeeld wordt over de teams die er gebruik van willen maken. Afgelopen jaren zijn daar diverse creatieve invullingen ontstaan; open trainingen per leeftijdscategorie, roulerende teams die op de uren trainen en teams die gedurende een deel van het zaalseizoen ook nog buiten trainden.
Namens de TC jeugd,
Frank Wilbrink