Verplicht fluiten naast verplichte zaalwachten

Iedereen die niet reeds regelmatig fluit, geen vast team coacht of traint (op wekelijkse basis) en geen actieve deelname heeft in een commissie*, gaat met ingang van het zaalseizoen ´19-‘20 per seizoen ongeveer 4 wedstrijden fluiten en 2 zaalwachten draaien. Het aanwijzen voor de schoonmaak van de kleedkamers en de bardiensten op zaterdagavond blijft op team plaatsvinden.

• Doorgeven voorkeuren voor het verplicht fluiten uiterlijk 8 november (!)
  • Definitief programma gepubliceerd door het KNKV op 8 november
  • Rooster scheidsrechters tot eind van 2019 volgt in de dagen hierna waarna ook het schema van de zaalwachten wordt gepubliceerd
  • Uitleg over fluiten, looplijnen etc.: maandag 18 november, dinsdag 19 november en woensdag 20 november van 20:00-20:30 en 20:30 tot 21:00 uur in de Peter Kales Lounge (bovenkantine).
  • 23 november eerste competitieronde in de zaal

Aanleiding

De tijd die het wekelijks kost om alle wedstrijden te voorzien van aan scheidsrechter valt niet meer op te brengen. Tientallen mailtjes vooraf en 50 Whatsappberichtjes per week zijn geen uitzondering meer, waarbij de laatste wedstrijden vaak op vrijdagavond laat ingevuld worden.

We hebben eerder geprobeerd om langer van te voren scheidsrechters te vragen. Desondanks bleven er steeds veel wedstrijden over waardoor het kort voor de wedstrijdzaterdag toch weer veel Whatsappen werd. Daarnaast zijn we al een aantal jaren aan het opleiden. Dit helpt wel iets maar gezien de groei van onze club en hiermee het aantal te fluiten wedstrijden en stoppende scheidsrechters, komen we per saldo wekelijks nog steeds te kort. Het totaal aantal te fluiten thuiswedstrijden is namelijk toegenomen, het aantal actieve scheidsrechters is per saldo afgenomen. Niet doordat scheidsrechters weg zijn bij de club, wel doordat deze toppers andere (sportieve) keuzes maken. Wat we bijvoorbeeld zien is dat in een flink aantal gevallen actieve scheidsrechters nu actief aan het coachen en trainen zijn waardoor zij niet of nauwelijks beschikbaar zijn om te fluiten.

De groep scheidsrechters is te klein om alle wedstrijden wekelijks van een scheidsrechter te voorzien met als risico boetes of puntenmindering. En Laten we niet vergeten, ons uiteindelijke doel is: geen boetes en sportieve sanctie (zonder ‘inkopen’).

Teams van TOP/SolarCompleet die worden aangewezen middels deze methode

• B4, B5, B6
  • C3, C4
  • D3, D4, D5
  • E2 t/m E10
  • F1 t/m F5
  •

Alle andere teams die niet neutraal worden geleid, worden door onze vaste groep gediplomeerd scheidsrechters gefloten. En we hopen natuurlijk dat deze groep groter wordt door alle toppers die straks in het veld staan te fluiten!

Publicatie scheidsrechtersschema´s

Via www.kvtop.nl zullen de scheidsrechtersschema’s worden gepubliceerd. Het streven is om dit steeds een maand vooruit te doen. De eerste keer zijn we afhankelijk van de eerste publicatie van het wedstrijdprogramma en zal dit korter van tevoren zijn. We proberen ook om via de groeps Whatsapps van de teams het rooster te sturen.

Voorkeuren aangeven en begeleiding bij fluiten

Voorkeuren die je op kunt geven:

• Voorkeur voor leeftijdscategorie / team(s) om te fluiten
  • Voorkeur voor een tijd en of datum dat je wilt fluiten
  • Je wilt graag een wedstrijd fluiten aansluitend of op dezelfde dat als jouw zaalwacht
  • De wens om begeleid te worden, iemand die meekijkt en jou in de rust en na afloop feedback geeft.

Geef je voorkeur uiterlijk 8 november doorvia (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)! We zullen dan zoveel mogelijk ons best doen om rekening te houden met tijdig opgegeven voorkeuren.

Daarnaast geven we in de week van 18 november uitleg over fluiten, looplijnen etc.

Afzeggen kan niet, zelf onderling ruilen wel

Ruilen kan met iedereen, je moet het wel zelf regelen én uiterlijk op donderdagavond voor 18:00 uur doorgeven (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) zodat we Sportlink kunnen bijwerken. De tip hierbij: ruil bijvoorbeeld binnen je team. Vind jij een bardienst draaien leuker dan fluiten? Stem dan binnen je team af wie tijdens de teambardienst staan en wie dan liever een wedstrijd fluit in plaats van jou. Vind je structureel een bijdrage leveren aan de KantineCommissie of andere commissie een leukere uitdaging dan een wedstrijd fluiten? Kijk op www.kvtop.nl voor de actuele vacatures!

Benodigde attributen

Voor iedereen is er een eigen fluitje. Bij de zaalwachten en achter de bar zullen horloges/ stopwatches, pen en papier liggen. Als scheidsrechter installeer je de KNKV-app op je telefoon om de uitslag van een wedstrijd te kunnen vastleggen. Dit biedt tevens het voordeel van het vooraf krijgen van een bericht over de te fluiten wedstrijd.

Sancties

Vooralsnog hebben we geen sancties bepaald bij het niet voldoen aan bovenstaande. We willen ook niet bij voorbaat vaststellen dat iemand een boete krijgt of bijvoorbeeld een wedstrijd niet speelt. We gaan uit van ieders positieve bijdrage!

Natuurlijk staan we ook open voor suggesties ter verbetering!

* We doen vooralsnog geen meting of weging ten opzichte van commissies onderling. De meer ‘seizoensgebonden’ commissie zoals bijvoorbeeld de videocrew welke tijdens de zaal wekelijks actief is, geven commissieleden ‘vrijstelling’ voor het fluiten in de zaal en het draaien van zaalwachten

De scheidsrechterscommissie:

Barbara Romsom, Monique de Ridder, Gabriëlle Kok, Kim Warmerdam en Wim van Dommelen

RVD19110900650.jpg

RVD19110900633.jpg