Teamindeling 2020-2021

 

Het hele seizoen hebben we jullie regelmatig op de hoogte gehouden van de stappen in het proces om tot een teamindeling te komen. In het laatste TCJ-nieuws vertelden we jullie welke uitdagingen we hadden nu we de tweede helft veld geen kinderen meer met elkaar konden vergelijken. Het hele jaar door hebben we heel veel wedstrijden gezien. In combinatie met de enquêtes die de trainers hebben ingevuld, hebben we een goed beeld.

 

We vragen jullie eerst de tekst hieronder goed door te nemen voor je op de link naar de teamindeling klikt.

 

Wat nu zonder tweede helft veld?

We wilden de tweede helft van het veldseizoen gebruiken voor de puntjes op de i. Dat gaat nu niet. Bijna een half jaar zien we de kinderen geen wedstrijden spelen. Er kan veel gebeuren in die tijd. Kinderen kunnen een groeispurt hebben, een grote stap in de motorische ontwikkeling maken, jongens kunnen mannen worden, etcetera, Daar hebben we pas straks, als we weer beginnen, zicht op. We hebben daarom besloten dat de teamindeling hieronder voorlopig is. De eerste helft van het volgende veldseizoen gebruiken we om kritisch naar de teamindeling te kijken en eventueel wijzigingen te doen als wij vinden dat dat nodig is.

 

Nog even
Waar letten we op bij het indelen van de teams?

In basis volgen we de regels van het KNKV m.b.t. de leeftijdsgrenzen en gemiddelde leeftijd van een team. In principe delen we de kinderen in in de letter, waar het kind hoort volgens de korfballeeftijd. Enkele kinderen zijn in een andere letter ingedeeld, daarover hebben we van te voren contact gehad. Verder letten we op de verhouding jongens en meisjes. In bepaalde letters hebben we onvoldoende jongens, we kiezen in die situaties voor teams met minder dan vier jongens of in de F zelfs (helaas) voor meisjesteams. In de F zijn écht meer jongetjes nodig.
Verder proberen we evenwichtige teams te maken. Daarbij kijken we naar welke kinderen het beste bij elkaar passen qua beleving en qua ontwikkeling.
Het uitgangspunt is verder, zoals we huidig seizoen hebben ingezet, om kinderen uit hetzelfde geboortejaar bij elkaar in te delen, ook binnen een letter. In enkele gevallen wijken we hiervan af. Dat wordt per letter verder toegelicht.

In de selectieteams B, C, D kijken we vooral naar spelniveau en potentie. In de overige teams kijken we ook naar vriendschappen. Indeling bij vriendjes en vriendinnetjes moet niet ten koste gaan van andere kinderen, dus daar waar dat het geval was, gaat het evenwicht in de teams voor.

 

Wie besluit er wie in welk team komt?

Dat doen de mensen van de TC Jeugd. Er zijn in het afgelopen seizoen heel veel wedstrijden en trainingen gezien, waarin we de ontwikkeling van de kinderen hebben gevolgd. Iedere letter heeft een coördinator die deze ontwikkeling bijhoudt. Alle TC Jeugdleden zien wedstrijden in alle letters; we hebben een app, waarin we bijzonderheden kunnen noteren, die we vervolgens mee nemen in onze overwegingen. Daarnaast hebben de trainers/coaches ook afgelopen seizoen weer twee keer een enquête ingevuld, waarin ieder kind de revue is gepasseerd. Als dit alles nog niet tot een besluit heeft geleid, hebben we verschillende korfbaldeskundigen binnen TOP ingeschakeld om ons van advies te voorzien.

 

Wensen

Naast (veel) persoonlijke wensen, die we zorgvuldig hebben bekeken, zijn er ook dit jaar verzoeken van hele of grote delen van teams binnen gekomen, die bij elkaar willen blijven. Meestal kunnen we niet aan zo’n wens voldoen. Wanneer we een team in zijn totaliteit bij elkaar houden, leidt dat in alle gevallen tot onevenwichtige andere teams. We streven er wel naar om een aantal kinderen van een team bij elkaar te houden.

 

Selectie B, C en D

Voor selectieteams in deze letters gaan we de eerste helft van de veldcompetitie gebruiken om tot de definitieve teams voor de zaalcompetitie te komen.

 

Vanuit visie

Uit onderzoek is gebleken dat het tot de C belangrijk is om alle kinderen de kans te geven zich op dezelfde manier te ontwikkelen. Daarom streven we er naar met alle pupillenteams evenveel te trainen. Onderzoeken laten zien, dat het indelen op geboortejaar in de breedtesport goed is voor de ontwikkeling en sociale vorming. In de evaluatie m.b.t. tot indelen op deze manier in het huidige seizoen, zijn we overwegend positief; ook het komend seizoen gaan we op deze manier verder. Daar waar we hier met reden van afgeweken zijn, melden we dat bij de toelichting per letter.

Het KNKV geeft teams punten op basis van onze teamindeling en zorgt dat teams van ongeveer gelijke sterkte tegen elkaar spelen. Bovenstaande maakt dus, net als het vorige seizoen, dat het cijfertje dat bij jouw letter staat niet meer ‘belangrijk’ is; je speelt immers altijd op je eigen niveau. Voorbeeld: een vijfde team kan hierdoor ook in een sterkere poule zijn ingedeeld dan een derde team.

 

Trainers

Bijna alle teams zijn voorzien van trainers. Toch zijn we voor een aantal teams nog steeds op zoek trainers. Je kunt je nog steeds aanmelden! De publicatie hiervan volgt op een later moment, samen met informatie over wanneer we het volgende seizoen weer starten met trainen.
Door naast de teamtrainingen groepstrainingen te organiseren onder leiding van ervaren trainers, bieden we de veelal jonge trainers in de lagere letters direct een leermoment.

 

En nu?

We hebben meer dan 275 kinderen in een team ingedeeld. Er zullen altijd kinderen zijn, die iets anders verwacht hadden en positief verrast zijn. Een ander zal misschien teleurgesteld zijn. Ons advies is om de indeling eerst even op je in te laten werken, voor je een reactie geeft. Bedenk dat er een hele groep clubgenoten al het hele seizoen vrijwillig vele uren in deze teamindeling hebben gestoken en keuzes hebben moeten maken. Je hebt ons proces hierin in de edities van het TCJ-nieuws kunnen volgen. De ervaring leert, dat een nieuw team nieuwe vrienden oplevert. Dus probeer het gewoon en wanneer na een paar wedstrijden blijkt, dat je het ècht niet naar je zin hebt, kun je contact met opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Namens de TC Jeugd,

Steven Baart en Steven Kalkman 

 

Klik/tap hier voor de indelingen

 

Share