Uitploeg wint in kenmerkende TOP - PKC: 17-20

Een uitverkochte Korf, een geweldige sfeer en een spannende wedstrijd. Het was een echte TOP/SolarCompleet - PKC/SWKGroep zaterdag. Het belangrijkste echter nam de uitploeg mee: de punten. Met 17-20 blijft PKC bovendien aan kop terwijl TOP een plaats zakt.
 
Het aantal doelpunten was dus weer beperkt en de winnaar tekenende zich pas laat af in deze topwedstrijd. Wat het toch is, dat TOP en PKC het zelden voor elkaar krijgen om een groot gat te slaan en dat dan ook te houden. De vraag deed zich weer voor toen PKC na een goed begin met 0-3 op 7-3 achter kwam maar waarna TOP dat verschil ook niet groter kon maken.
 
Een antwoord zat hem, zeker deze wedstrijd, in de manier van verdedigen. PKC koos voor een ver doorgevoerde vorm van achterverdedigen wat het voor TOP lastig maakte om te herhalen na een gemist schot. Toch lukte dat in de eerste helft voldoende. De thuisploeg kwam na de 0-3 sterk terug. “Wij kwamen niet onder de druk uit”, blikte Julie Caluwé terug.  “TOP dwong ons ver naar buiten met hun verdediging en daar hadden we geen antwoord op. In de eerste helft waren zij dan ook beter”.
 
Toch bleef het verschil bij rust beperkt met 12-9. Belangrijk, achteraf gezien zo niet beslissend, was het moment dat Daniel Hulzebosch Laurens Leeuwenhoek inzette. De extra reboundkracht maar vooral ook de leiding in het vak maakten dat PKC wat stabieler in zijn aanvallen werd. In de elfde minuut maakte Leeuwenhoek zelf 15-15 en die gelijkmaker stond symbool voor de spanning en onvoorspelbaarheid in deze boeiende wedstrijd. 
 
“Voor mij waren de twee schoten van Richard (Kunst) beslissend”, vond Caluwé. “Toen wij daarmee op 17-19 kwamen, voelde ik dat we de wedstrijd konden uitspelen. We hielden ons helemaal aan de afspreken en hadden al meer grip op de wedstrijd gekregen. Daardoor konden we ook Richard wat meer in stelling brengen en die schoot vandaag goed”.
 
Met een verschil van twee punten met nog drie minuten op de klok is er normaal gesproken nog niets beslist, tegen PKC voelden TOP-supporters dat de wedstrijd verloren was, helemaal toen een raak schot van Julia Schuiling niet werd toegekend omdat er een overtreding aan vooraf zou zijn gegaan. De afsluitende 17-20 van Sanne van der Werff was er dan ook een voor de statistieken.
 
“Twintig goals tegen, dan doe je het prima”, analyseerde Frank Mostard. “Maar als je er na rust maar vijf maakt, ga je nooit winnen” - een gegeven overigens dat PKC van harte zou onderschrijven. “In de eerste helft waren we echt beter dan PKC. We hadden een goed antwoord op hun tactiek door niet 2-2 te gaan spelen maar de rebounder direct weer in het spel betrekken na een schot. Maar na de rust vielen we toch weer terug in dat 2-2-systeem en dat was niet goed”. Op de vraag waarom de verschillen tussen zijn team en PKC doorgaans zo klein zijn, had Mostard wel een antwoord. “We zijn allebei gewoon zo sterk dat het het wel lukt om in goede vorm tegen andere ploegen te domineren maar tegen elkaar lukt dat niet”. Dat riep dan weer de vraag op of TOP en PKC in goede vorm zijn. Mostard zelf vond dat het nog niet de ‘absolute topvorm’ was maar gezien vorige week wel ‘heel goed’. “We zijn er nog niet maar er zit wekelijks verbetering in”.
 
Caluwé was blij met de winst maar vond die ook verdiend. “We hebben er hard voor gewerkt en gezien de tweede helft hebben we terecht gewonnen”. Er is nog niets definitief maar het moet wel heel raar lopen, wil PKC zich niet gaan plaatsen voor de play-offs gezien de stand. 
 
Een ding wilde Mostard nog wel kwijt. ‘Dit was een lastige wedstrijd, een topper waarin belangrijke punten op het spel stonden. Het was fysiek en de verschillen waren klein. Dat maakte het lastig voor de scheidsrechters. Natuurlijk kun je het hebben over de ene of de andere beslissing maar Falkenberg en Gerritsen floten vanavond een uitstekende wedstrijd. Dat mag ook wel eens gezegd worden”.
 
 
 
 
Share