DOS’46 verslaat TOP in ongekend opwindende wedstrijd met 26-29

 

Twee keer verliezen op rij in de reguliere competitie. TOP/SolarCompleet is het niet meer gewend.  Dat er ook tegen DOS’46 niet veel op het verlies aan te merken viel, maakte het voor het gevoel niet beter. De 26-29 nederlaag was namelijk niet per se nodig geweest maar de omstandigheden zaten TOP nog steeds niet mee. Toch mocht dat geen afbreuk doen aan de winst van de ploeg uit Nijeveen: die speelde een degelijke partij.

 

Het is de automatische vraag bij verslaggeving: waarom ging het bij de - in principe - favoriete ploeg mis? Toch hoorde je niemand als excuus over de gehavende vorm waarin TOP begon. Nick Pikaar zat zelfs in gewone kleding langs de kant, Celeste Split was pas weer deels inzetbaar, onder meer Mick Snel was ziek geweest, Sanne Jousma lag tijdens de wedstrijd zelfs nog op bed. Barbara Brouwer vatte het duidelijk samen: “We stonden donderdag met drie man te trainen. Hoe moet je je dan optimaal voorbereiden?”

 

De wedstrijd begon min of meer bij 7-8 toen DOS’46 (zelf nog zonder Jelmer Jonker spelend) een strafworp kreeg omdat Tim Flokstra op Max Malestein was ingesprongen. Flokstra kreeg voor die overtreding de groene kaart en Thomas Tiggelman verving hem. Geertje Hoekstra, Harjan Visscher en Malestein brachten DOS’46 daarna op 7-12 en dat gat bleek TOP niet meer te kunnen dichten. Bij rust stond het 11-17.

 

Toch voelde de partij voor TOP niet als verloren. “Dat gevoel had ik helemaal niet”, legde Brouwer uit. “Wij kunnen dat, zeker als we er met z’n allen achter kunnen gaan staan. Dat deden we niet in de eerste helft, vooral verdedigend niet. Kijk, elf keer scoren is ook te weinig maar we hebben er ook al twee keer pas zeven gemaakt. Maar het slappe verdedigen en er dan zeventien tegen krijgen in een helft: dat is echt niet goed, het was gewoon helemaal niks”.

 

Brouwer zal tot een minderheid behoord hebben die er nog vertrouwen in had toen DOS’46 gelijk na rust de voorsprong vergrootte naar 11-19. Toch kreeg Brouwer wel gelijk dat TOP nog terug kon komen. Het ging langzaam omdat de uitploeg lange tijd toch weer een antwoord had met een enkel tegendoelpunt (16-22, 17-23, 18-24, 19-25, 20-26) maar met zo’n zeven minuten te spelen leek de spanning weer helemaal terug toen Brouwer 24-27 binnen schoot. Mick Snel hield een sensatie ook nog voor mogelijk met 26-28 maar Max Malestein besliste in de laatste minuut de partij.

 

“Een solide pot”, vond Harjan Visscher. “We hebben goed gespeeld en gedomineerd. Eigenlijk de hele wedstrijd waardoor ik niet het gevoel heb gehad dat het nog zou kunnen draaien. Natuurlijk ben je er niet helemaal zeker van maar ondanks dat TOP wel terugkwam, vond ik dat we het nog wel onder controle hadden. In de eerste helft ging dat uitstekend dus in de rust hoefden we ook alleen maar tegen elkaar te zeggen dat we zo door moesten blijven gaan”. Verder had Visscher, zelf een van de uitblinkers, lof voor die andere prestatie. “Het is verdiend dat Max (Malestein) de Rabo Player of the Match werd: hij was niet alleen goed maar is ook een belangrijke speler in het team als het om sfeer gaat”.

 

“Het was een wedstrijd waar alles in zat”, vatte Visscher de sfeer in De Korf pakkend samen. “Het was spannend en er gebeurde van alles in deze harde wedstrijd. Je kon merken dat de scheidsrechters er moeite mee hadden”. Het duo Van der Meulen en Van Vreeswijk gaf naast de kaart aan Flokstra ook groen aan Paul Anholts en Roos Verheugt, waarbij die laatsten voor hun reactie op deze beslissingen ook nog de gele kaart kregen. Julia Schuiling was inmiddels al ingevallen zodat Jan Niebeek voor Verheugt weer een beroep op Split moest doen. Voor Anholts viel Stan Postma in.

 

Ondanks het verlies en de slechte eerste helft was Brouwer toch nog positief. “Als je toch nog zo terug weet te komen met invallers en beslissingen die tegen zitten, hebben we het na de rust gewoon goed gedaan”.

 

Na twaalf speelronden is het verschil tussen de de koploper en de nummer zes slechts vier punten. Die nummer zes is op dit moment DOS’46. Visscher droog: “Dat biedt perspectief”.

Share