WEDSTRIJDVERSLAGEN selectie

Fortuna verslaat onherkenbaar TOP in eerste play-off: 22-25

Er was geen enkele discussie over: de eerste playoffwinst van Fortuna/Delta Logistiek was helemaal verdiend. Aan de 22-25 eindstand zag het er misschien niet vanaf maar de nederlaag van TOP/SolarCompleet was eigenijk kansloos. 

Fortuna had bijna de hele wedstrijd voor gestaan en op de paar momenten dat TOP in de buurt kwam, had de uitploeg telkens een antwoord.

Mirjam Maltha was dan ook tevreden. “Ik ben heel blij met deze wedstrijd. We hadden een plan en iedereen voerde zijn taken goed uit. Zeker in de verdediging hebben we het TOP lastig gemaakt. Als het dan uitwerkt zoals je wil, speel je een heerlijke wedstrijd. De laatste competitiewedstrijden waren we iets minder maar als je dan weer een heel goed niveau haalt, is de play-off natuurlijk een perfect moment”. Een ding noemde Maltha in die opmerkingen niet: motivatie. Die droop er namelijk vanaf bij de Delftenaren. “Dat lijkt me niet nodig. Als je in zo’n wedstrijd niet gemotiveerd bent, dan houdt het op”.


Toch deed de vraag zich voor gezien het niveau van TOP. Natuurlijk waren ook daar de spelers vol van de wil om te winnen, maar het straalde er niet van af zoals bij de ploeg uit Delft. Sanne Jousma was dan ook minder te spreken over de prestatie van haar ploeg. “Dit was niet goed. We zullen deze week de wedstrijd goed moeten analyseren waarom het niet liep maar het was duidelijk dat we niet onder de verdedigende druk uitkwamen. Aan de andere kant laten we er 25 door en dat is ook iets te veel”.

Er gebeurde veel in de volle en sfeervolle De Korf. Fortuna kwam op 0-3 voor en het feit dat TOP pas in de 5e minuut zijn eerste scoorde, was misschien al een teken dat de ploeg niet zijn avond had. De eerste helft lag vanwege een technisch probleem minutenlang stil, TOP leek heel langzaam aan te kunnen haken (8-8 door Nick Pikaar, 11-11 door Celeste Split) maar gelijk na die laatste gelijkmaker schoot de uitstekend spelende Fleur Hoek Fortuna toch nog op voorsprong voor rust: 11-12.

Na de rust liep Fortuna zelfs uit naar een maximale voorsprong van zes punten (13-19) maar TOP kwam weer terug. Het grote wisselen was toen al lang begonnen(*1).  Op de 20-21 van Mick Snel antwoordde Daan Preuninger, op de 21-22 van Nick Pikaar kwam een antwoord van Fleur Hoek. Misschien was die strafworp wel het beslissende moment. Barbara Brouwer was daarvoor een strafworp onthouden en toen na de treffer van Hoek ook Preuninger een strafworp maakte, speelde Fortuna de laatste minuten professioneel uit.

Fortuna had als team ijzersterk gespeeld en had in het team bovendien spelers die op losse taken bovengemiddeld presteerden. Fleur Hoek was al genoemd, maar ook Daan Preuninger en Joren van Nieuwenhuijzen lieten zien dat Ard Korporaal scorend vermogen heeft. In het rijtje moest bijvoorbeeld ook Thomas Reijgersberg genoemd worden met zijn sterke reboundwerk.

TOP was daarentegen onherkenbaar. De ploeg had geen antwoord op het plan van Fortuna en liet zich verleiden om niet van zijn eigen spel uit te gaan met snelle, diagonale en onvoorspelbare passes. Waarom dat zo kwam, daar zullen Jan Niebeek en de ploeg zich deze week over moeten buigen.

De analyses naderhand waren interessant en diepgaand maar tussen al dat gepraat sneeuwde een essentiële opmerking van Niebeek bijna onder. “Na zo’n wedstrijd is het goed je te realiseren hoe bijzonder het is, dat je hier überhaupt kan staan. Het lijkt altijd zo makkelijk om successen te boeken maar deze wedstrijd toont aan dat dat niet zo is”, zei de verliezende coach.

De Fortuna-supporters hadden dat blijkbaar begrepen. Ze vierden de winst alsof de finale al gewonnen was en dat feestje kwam ze toe. Realistischer - en daarmee ook gevaarlijker - was de reactie van onder meer de Erima Player of the Match, Fleur Hoek. “Dit was een mooie winst, maar we hebben niks. Hooguit een extra wedstrijd als het in Delft volgende week anders verloopt”.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

(*1) In een vorige versie van dit verslag stond deze zin TOP maakte volgens de statistieken acht keer van die mogelijkheid gebruik, Fortuna zelfs negen keer. Dit is door de redactie aangepast. Ik wil hier alleen nog over opmerken dat het niet mijn bedoeling was om Fortuna ergens van te beschuldigen: er stond dan ook niet dat Fortuna 9 keer gewisseld had, maar dat de statistieken dit aangaven. Dat was juist maar het was handiger geweest als ik zelf de beelden had teruggekeken. Daaruit zou nu blijken dat Fortuna niet meer acht keer gewisseld heeft. Daarmee is het punt afgedaan. Mocht ergens toch de suggestie zijn ontstaan dat het verslag Fortuna in een kwaad daglicht had willen zetten, dan daarvoor excuses. (HWH)

Share