WEDSTRIJDVERSLAGEN selectie

TOP/SolarCompleet nog niet echt getest

De weken van de waarheid breken aan. Dat TOP zich al geplaatst heeft voor de play-offs en PKC dat na de bizar hoge uitslag tegen KCC ook heeft gedaan zal niemand verbazen. 

Om de plekken 3 en 4 wordt echter nog volop gestreden en daarvoor is LDODK één van de kandidaten met goede papieren. Daarnaast is ook van belang wie de tegenstander wordt in de play off’s. De verwachtingen vooraf waren gespannen. Met in het achterhoofd nog de bloedstollende eindfase in de uitwedstrijd waar TOP zijn laatste puntverlies leed en LDODK dat dit jaar nog ongeslagen is en daarom volop mee doet om een playoff-plek. De volgepakte hal zag echter al snel dat TOP toch al verder is en dat LDODK, ondanks veel inzet, op vele fronten werd afgetroefd. Een quick-start van 3-0 binnen 3 minuten was het startsein voor een prima wedstrijd van TOP. De voorsprong in de eerste helft was bij 15-8 het grootst. Net voor rust liet TOP de teugels even wat vieren en daar maakte LDODK goed gebruik van, ruststand 16-12. Na rust kwam LDODK wat beter uit de kleedkamers en verkleinde de achterstand eenmalig tot 2 doelpunten. Spannend werd het niet, want TOP gaf weer gas, scoorde 2 x uit drie aanvallen en de wedstrijd was gespeeld. De eindstand was uiteindelijk enigszins geflatteerd maar verdiend voor TOP: 29-19.

Coach Jan Niebeek, weer terug op de bank na een week ziekte, was vooraf heel benieuwd naar hoe zijn ploeg ervoor stond. “We gaan ons meten met een goede tegenstander en ik ben heel benieuwd hoe we er als ploeg zullen staan. Zeker gezien de afgelopen weken, waarmee we wel wonnen, maar waar ik niet tevreden was over het spel. We zijn aan het team aan het bouwen waarbij ik vind dat we nog beter moeten en kunnen verdedigen”. Coach Henk Jan Mulder wilde veel druk geven als collectief en meer controle aan de bal. “We gaan vol voor de winst, want we hebben nog wel een paar punten nodig”.

Het omzetten van de eerste aanval en verdediging wierp gelijk zijn vruchten af. Celeste gaf gelijk haar visitekaartje af en scoorde de 1-0 en 2-0. De variant op de vrije bal werd vervolgens door Jet benut. Zo stond er al snel een 3-0 op het scorebord. Inmiddels werd al duidelijk dat LDODK, dat zonder de nog niet fitte Marjolijn Kroon speelde, veel moeite had met de verdedigende druk van TOP. Mick en Nick stonden tegenover Erwin en André Zwart en deze twee spitsen werden vrijwel uitgeschakeld doordat de bal na 1 schot weer voor TOP was. Deze keuze werd bewust gemaakt en pakte heel goed uit. LDODK stelde daar veel fysiek tegenover, maar dat werkte juist tegen hen, want TOP won bijna al die duels. Bij LDODK konden te weinig spelers de scorende rol overnemen, al was Friso nog wel een aantal keer trefzeker. Daarnaast werd de inbreng van topschutter Marjolijn Kroon gemist. Zij liep nog heel even warm, maar al snel werd ingezien dat de punten er vandaag niet inzaten. TOP speelde een hele goede wedstrijd en er waren prachtige goals te noteren. Zoals die van Paul met 1 hand, Frank, wegstappen en scoren in de draai, Celeste op de millimeter erlangs en Sanne die een neusje heeft voor het benutten van afvallende ballen. Kortom, TOP was op alle fronten beter. Coach Henk Jan Mulder nam bij 8-4 een time-out en begon kort daarna met wisselen. Julian Frieswijk kwam in het veld en hij scoorde gelijk uit het eerste balcontact: 15-9. In de laatste fase voor rust verzuimde TOP om de voorsprong verder uit te breiden en daardoor kon LDODK met 16-12 de ruststand bepalen.

Na rust was de eerste fase voor LDODK en met nog 16 minuten op de klok was de achterstand nog maar 2 doelpunten: 18-16. TOP speelde slordiger en maakte wat fouten, maar zoals al vaker deze competitie bleef TOP rustig, zette de poppetjes goed neer en scoorde vervolgend uit 3 aanvallen 2 doelpunten. De 19-16 van Nick en de 20-16 van Jet waren de definitieve beslissing. De TOP-machine ging weer draaien en het spel was mooi en van een hoog niveau. Een schoolvoorbeeld van zo’n heerlijke TOPaanval was de 25-19 van Frank. Een lange aanval door het hele vak met alle spelers en een prachtige afronding. De 27-19 was een noodschot volgens Celeste, maar ze kreeg hem er wel heel knap in vanaf de zijlijn. Dit was alweer haar 7e goal en dat bracht haar naast een ongekend hoog percentage (7 uit 18) ook nog de titel “Erima player of the match”, dik verdiend. Celeste was blij met de overwinning: “We hebben deze week als ploeg veel gesproken en er zijn harde noten gekraakt, dan is het heel fijn dat we vandaag zo’n wedstrijd spelen. We hebben als team gespeeld.” Coach Jan Niebeek kon alleen maar instemmend knikken.

Een testcase die achteraf gezien geen testcase was. TOP was op alle fronten beter en had een sterk verdedigend plan dat goed werd uitgevoerd. Zoals Friso het mooi verwoordde: “We hadden gehoopt als ploeg verder te zijn, maar we zijn op waarde geklopt”.

Share