WEDSTRIJDVERSLAGEN selectie

TOP verslaat KZ op grootse wijze met 31-19

TOP-KZ

Niet de winst op zich, niet het het duizendste League-doelpunt van Mick Snel maar wel de manier waarop TOP/SolarCompleet tegenstander KZ/Hiltex versloeg was het nieuws van de wedstrijd. Met 31-19 liet de thuisploeg niet alleen een goede vorm zien maar vooral een onverstoorbaarheid die vertrouwen mag geven voor de min of meer al zekere playoffs.


“Het is ook wel eens lekker om zo weer eens te winnen”, zei een tevreden lachende Celeste Split. “Dit had makkelijk weer zo’n wedstrijd kunnen zijn waarbij we de tegenstander nog op twee punten laten komen”. Split had de woorden nog niet uitgesproken of corrigeerde zichzelf: “Nou ja, niet tot twee maar tot drie of vier verschil dan”. De topscoorster in de League wilde maar zeggen: KZ had best nog iets terug kunnen komen maar het verschil was zo groot dat daar hoe dan ook nog wel een redelijk stuk van zou zijn overgebleven.

Voor de zekere winst maakte de analyse niet uit. TOP speelde lang een gewonnen wedstrijd, na 15-8 had het al voor de rust de wedstrijd kunnen beslissen maar werd het nog 15-10. Met nog een kwart wedstrijd te gaan was het verschil maximaal: 24-12 maar eigenlijk was de spanning er al af toen Split vijf minuten na de hervatting de 18-11 scoorde.

Daniel Harmzen, ondanks een vroege wissel - tien minuten voor tijd kwam Thomas Tiggelman op zijn plaats - al voortijdig en met recht de Erima Player of the Match, had er al vaker op gewezen dat TOP niet de ploeg is om in een wedstrijd door te drukken als die al gewonnen is. In dat licht had zijn ploeg een saaie tweede helft kunnen afleveren. Toch speelde TOP op volle kracht door en eindigde de wedstrijd met het ook al eerder bereikte maximale verschil van twaalf: 31-19. Dat was dus het gegeven dat Split zo vrolijk stemde.

Dat optimisme was op zijn plaats want zo makkelijk was de tegenstander niet. Coach Wim Bakker  vond echter dat zijn ploeg ‘door de ondergrens was gegaan’. Hoewel het niet al te moeilijk was om zwakke punten aan te wijzen, leken dit harde woorden voor een ploeg waar - ook deze keer aantoonbaar - genoeg talent in zit. In de uitwedstrijd werkte de tactiek uitstekend en had het nipte verlies (23-24) ook zomaar winst voor KZ geweest kunnen zijn. KZ verloor dan ook niet zozeer door zijn eigen slechte spel maar van een TOP dat lang een bovengemiddeld niveau bereikte.

Met snel combinatiespel kwam de thuisploeg tot veel kansen en maakte op die manier de door KZ gewenste rebound onschadelijk. Pijnlijker kon dit niet geïllustreerd worden dan dat de erkende rebounders van TOP, Daniel Harmzen en Paul Anholts, zelf al tot acht doelpunten kwamen. Voor dat aantal had KZ  alleen al vier of vijf spelers nodig, slechts Stijn van der Vegt sprong er scorend uit met zeven treffers.

Daarnaast liet TOP zich nauwelijks beïnvloeden door het fysieke karakter van de wedstrijd. Er was regelmatig discussie met Peter van der Terp maar die liep niet uit de hand. Hadden de scores dicht bij elkaar gelegen, was de rol van de leiding waarschijnlijk meer bediscussieerd dan in deze wedstrijd. TOP speelde onverstoorbaar door, kreeg bovendien ook een flink aantal strafworpen mee en leverde een van zijn sterkste partijen van het seizoen.

Toen kon er ook nog naar de mijlpaal van Mick Snel gekeken worden. Twee doelpunten had Snel nog nodig om door de grens van 1000 te breken. Het lukte hem al was dat wel met twee strafworpen. Van de acht die Snel er deze keer maakte, waren er zeven strafworpen, onder meer veroorzaakt door een steeds beter wordende Sanne Jousma. Maar: strafworpen verzilveren blijft hoe dan ook toch een vak apart, getuige de twee missers van Stef Meijns van tweeënhalve meter op momenten dat KZ nog in de wedstrijd had kunnen blijven.
 

Share