WEDSTRIJDVERSLAGEN selectie

‘Het deed er niet toe’ maar: TOP en PKC leveren topwedstrijd af

Een echte TOP - PKC, zo mag de wedstrijd van de door SolarCompleet en SWKGroep gesponsorde teams wel de boeken ingaan. Waar voorgaande competitieduels soms tegenvielen, kon deze aflevering zich meten met de League-finales. Verrassend of niet, TOP won met 25-23 en hield aan de twee winstpunten meer plezier over dan dat de verliespunten PKC pijn deden. Dat blijft immers bovenaan staan.


Twee keer op rij verliezen, dat leek Daniel Harmzen geen prettige gedachte. Toch was dat geen raar scenario want nadat Blauw Wit vorige week sterker was geweest, wachtte koploper PKC dat al seizoenen lang in competitieverband de absoluut sterkste ploeg is. Toch leek Harmzen winst niet onmogelijk: “We zijn in redelijke vorm en weten hoe we deze wedstrijden moeten spelen”, zei de speler vorige week.

TOP won maar in een eerste reactie relativeerde Harmzen de toch opvallende uitslag meteen. “We moeten toch wel kunnen winnen van een half PKC”. Die uitspraak bood genoeg om daar de wedstrijd eens aan te staven.

Vooropgesteld: het was een snelle uitspraak van Harmzen die niet bedoeld was als een met een diepere betekenis of allesomvattend oordeel. Met een ‘half PKC’ bedoelde de oudste speler dat PKC niet in zijn normaal gesproken sterkste opstelling speelde: Laurens Leeuwenhoek, Suzanne Struik en Nadhie den Dunnen ontbraken. Dat een PKC mét die spelers sterker is dan zonder is duidelijk maar met het team dat Detlef Elewaut opstelde, stond er nog steeds een respectabel achttal.
 
TOP beriep zich de afgelopen jaren vaak op ‘het proces’. De topvorm moet in maart en april komen, de aanloop is minder belangrijk. Gezien de successen had de staf daarmee altijd gelijk maar telkens verliezen van PKC mag ook wel eens geduid worden als een zwak punt. Het beloofde dan ook niet veel goeds toen Jan Niebeek weer naar de playoffs en mogelijke finale verwees in de voorbeschouwing. Gelukkig had de trainer daarvoor ook al wat anders gezegd wat duidde op een andere instelling. “We zullen tevreden zijn als we alles gegeven hebben en alle afspraken zijn nagekomen maar we willen ook gewoon winnen”.

Die instelling bleek vanaf het begin. TOP begon in tegenstelling tot veel andere partijen nu wel eens scherp en hield dat eigenlijk de hele wedstrijd vol. Toch kwam PKC na 2-0 terug en had op 4-7 even kans op een grotere voorsprong. Een knap schot van Nick Pikaar bracht TOP weer gelijk (9-9) en twee goals - vooral de laatste was fantastisch - van Celeste Split bezorgden TOP de 12-10 voorsprong bij rust.

Pas na vijf minuten in de tweede helft viel het eerste doelpunt weer. Het was de eerste van drie op rij (Richard Kunst, Johannis Schot en een prachtige doorloop van Olav van Wijngaarden) die PKC weer op voorsprong brachten. Het zou de laatste zijn. Jet Hendriks schoot TOP naar 14-13, Richard Kunst maakte weer gelijk maar ook dat was de laatste gelijke stand. Om toch nog te forceren begon Detlef Elewaut met een wisselspel waarbij Richard Kunst onder meer naar het andere vak werd gebracht. Daar speelde Kunst nog steeds een puike partij maar de belangrijkste goals waren wellicht de 18-15 en 19-15 van Nick Pikaar tijdens die vakwissel. Dat gat wist PKC niet meer te dichten. Kunst maakte nog wel 22-19 en 22-20 maar TOP bleef geconcentreerd en degelijk en kwam niet meer in de problemen. Via 25-21 won het met 25-23.

 

TOP-PKC


Het was de eerste nederlaag van PKC sinds 2014. “Die nederlaag moest een keer komen en dat was dus vandaag”, zei Richard Kunst schouderophalend  en voegde daaraan toe dat TOP wel terecht gewonnen had. Dat had TOP zeker en terugkomend op de woorden van Harmzen was dat een mooiere prestatie dan alleen maar een momentopname tegen een al dan niet verzwakt topteam. De winst zei dan wel niets over het verloop van de competitie maar TOP liet weer eens zien ook in de reguliere wedstrijden te kunnen pieken met een uitgewerkt plan. Het leverde een geweldige wedstrijd op.

Een persoonlijke opmerking tot slot. Het was in deze topwedstrijd genieten van veel spelers, zowel bij TOP als PKC. Het noemen van namen is daarin dan eigenlijk weinig zeggend. Toch wil ik heel even - nogmaals en met nadruk: er waren veel meer spelers te noemen - wijzen op Mick Snel. Niet bij de topscorers maar verdedigend en wat inzet betreft speelde Mick Snel een topwedstrijd. Die mag Jan Niebeek als coach ook in zijn zak steken.

 


Meer media

 

NOS samenvatting

 

Bekijk de hele wedstrijd terug

 

 

Bekijk TOPpers samenvatting

 

 

 

Share