Even bellen met ...

Mick Snel, korfballer, over de uitwedstrijd tegen KZ

Met Jet.
Hallo Jet! Heb je even tijd voor wat vragen over de wedstrijd tegen KZ gisteren?
Ik moet weg.

Eh… kan ik Mick dan misschien…?

Je weet toch dat Mick ziek is?

Nou ja, hij deed nog wel mee gisteren, dus ik dacht…

Ik bepaal wel hoe Mick er aan toe is!

Heb ik begrepen! Maar mensen zitten wel te wachten op een kleine terugblik. Zou ik niet heel even…

… nou vooruit, een paar minuten dan. MICK!

(Mick) Ja?

(Jet) HWH hier. Je geeft antwoord op een paar vragen en daarna ga je je bed weer in.

(Mick) Doe ik, Jet.

(Jet) En ik moet nu weg. Na je gesprek ga je weer slapen en daarna neem je weer wat te eten. Ik ben niet zo laat terug. En je houdt het bij een paar vragen, ok?

(Mick) Ja, Jet.

(een deur valt dicht)

Ha Mick. Ik zal het niet lang maken hoor, maar hoe gaat-ie? Wat heb je eigenlijk?

Vorig weekend al had ik keelpijn en was ik een beetje grieperig. Maar vooral die keelpijn ging niet weg, ik kon nauwelijks eten en moest van Jet naar de dokter. Die heeft me antibiotica gegeven maar dat hielp maar langzaam. Jet heeft allerlei babyvoeding voor me gehaald en bananen en zo. Ik heb weinig gegeten deze week en ben ook afgevallen. Ze noemden me gisteren ook het spook in Koog aan de Zaan.

Je zag er witjes uit inderdaad. Je hebt dus de hele week gemist aan voorbereiding en daarom begon Bastiaan voor jou.

Klopt. En dat deed hij goed maar het draaide gisteren niet lekker. Je merkte dat de vakken niet in deze opstelling gewend waren te spelen en daarom was het zoeken. Dat er nog meer zieken in de selectie waren deze week, maakte het niet beter. En ook niet dat KZ matig was; ik vond ze niet best in in ieder geval.

Ze hielden het wel lang vol.

Ja, dat verraste me wel. Toen wij in de eerste helft met twee punten voor kwamen dacht ik dat we weg zouden lopen maar dat gebeurde niet.

Wat vond je niet goed aan KZ?

Het is hun keuze natuurlijk maar ik vind dat ze te weinig uitgaan van hun eigen kracht. Dat zag je al aan het begin toen ze na een minuut al gingen wisselen, bijvoorbeeld om Esther (Cordus) tegenover Celeste te krijgen. Maar wat hielp dat nou uiteindelijk? En dat achterverdedigen, daar heb ik ook niets mee. Bovendien voeren ze het volgens mij niet goed uit: laten wel de aangeef toe, maar niet de rebound. Het gevolg is dat ze makkelijk stippen tegen krijgen.

Die termen voor- en achterverdedigen komen altijd weer terug. Los even dat de deskundigen het ook niet altijd eens zijn daarover - kijk nog maar eens naar de discussie die Wim Bakker bij TOP-live had na de thuiswedstrijd tegen KZ - vraag ik me af of de gemiddelde kijker weet waar het over gaat. Kun jij het nog eens uitleggen?

Teams die achterverdedigen spelen zo dat ze systematisch proberen de rebound, het afvangen, niet toe te laten van de aanvallende partij. Dat betekent dat je de aanvaller genoeg ruimte geeft om te schieten maar te weinig om dat succesvol te laten zijn, dus vrij ver van de korf vandaan. De aanvaller kan dus alleen tot een schotkans komen maar dat schot moet er dan wel in. Zo niet, is de bal voor de verdediger. KZ probeerde dat gisteren ook weer maar er zijn ook teams die daarna ook nog proberen een blok te zetten voor de andere aanvallers die toch proberen af te vangen. Dat is nog irritanter.  Voorverdedigen wil zeggen dat je het afvangen wel toelaat maar dat je het aangeven van de bal zo moeilijk mogelijk probeert te maken. Wij als TOP zijn van het voorverdedigen.

Waarom heb je zo’n hekel aan achterverdedigen?

Omdat het het spel doodslaat. Je wilt mooie flitsende acties zien, veel doelpunten en dat probeer je te blokkeren met achterverdedigen. Natuurlijk support je je eigen team maar als neutrale kijker zie ik het liever niet. Maar mijn grootste bezwaar is dat achterverdedigen eigenlijk niets oplevert. Er is nog geen team dat prijzen gewonnen heeft door te gaan achterverdedigen. Het is anti-korfbal.

Toch heb ik me wel vermaakt gisteren.

Dat kwam omdat het spannend was. We moesten flink vechten en werken en het werd pas op het eind beslist. Spannend dus maar het was wat korfbal betreft gewoon een slechte wedstrijd van beide kanten.

Je kwam er zelf nog in in de tweede helft.

Ik voelde me op vrijdag opeens een stuk beter. Jet en Jan hadden me al verboden om de hele wedstrijd te gaan spelen maar ik had wel gezegd dat een deel best zou kunnen. Dat was wel meer  een gevoel dan feit want toen ik net bezig was, viel het veel zwaarder dan ik dacht. In ieder geval kon ik ook niet gelijk het verschil maken want we bleven het moeilijk houden.

Maar dat schot van Celeste hè?

Die was wel belangrijk, ja.

Mocht Paul die laatste schieten? Zelf vond-ie van wel. Als je raak schiet, en zeker die van Paul ging er feilloos in, heb je altijd gelijk, maar toch…

Lastige vraag. Toen die bal er in ging, stonden er nog 5,9 seconden op de klok. Met een afvang van KZ en het uitspelen hadden zij nog een paar seconden gehad. Ik had hem niet geschoten.

Na DOS’46 is dat ook logisch… Was het een lekkere winst?

Zeker! Als je zo’n wedstrijd wint, is dat zeker lekker. Het is niet de eerste wedstrijd waarin we moesten vechten, tegen DOS’46 thuis en DVO uit bijvoorbeeld was dat ook zo maar het is wel goed voor het team.

Jet had ook een paar belangrijke rake schoten maar klapte nog op haar rug bij een botsing. Gaat het goed?

Ze heeft wel last maar het is een bikkel en dat trekt wel weg. Het is geen gevaar voor de blessure die ze aan het begin van het seizoen aan haar rug had. Daar is ze elke dag mee bezig met oefeningen.

Moet jij haar masseren vanavond?

Misschien wel maar niet daarvoor. Voor die blessure ben ik bang dat ik het niet goed doe.

Dan zou ik het in jouw plaats bij Jet ook maar niet doen… Ik weet genoeg over gisteren. Wil jij nog iets kwijt?

De support was weer geweldig met een hele hoek aan TOP-fans. En verder heb je niets over LDODK-PKC gevraagd.

Barbara zei vorige keer dat jullie niet met de mogelijke tegenstanders in de play offs bezig waren…

Nee, maar we hebben het wel helemaal in eigen hand of we eerste worden. Met drie punten voorsprong ziet dat er goed uit. En eerste worden, dat zou wel weer eens lekker zijn.

Share
RVD190413untitled268.jpg