Even bellen met ...

PKC/SWKGroep - TOP/SolarCompleet 23-20. Even bellen met...

Zaterdagmiddag: PKC/SWKGroep - TOP/SolarCompleet 23-20

Zondagmiddag even bellen met... Daniel Harmzen

Met Luuk Harmzen.

Dag Luuk! Is je vader er?

Ja.

Mag ik hem even?

Papa, hier is HWH.

Jooooooooo!

Ha Daan! Zo, die Luuk heeft snel leren praten. Gaat het goed?

Het gaat uitstekend met Luuk, hij is nu al bijna zo slim als zijn vader. Maar natuurlijk was dat Luuk niet die net opnam maar ikzelf.

Jijzelf? Ik had je niet herkend.

Toch wel:  ik kan goed met kinderen omgaan en ze ook goed nadoen.

Hebben we het dan al over de wedstrijd van gisteren?

Een beetje wel ja.

Het was toch geen kinderachtige wedstrijd tegen PKC. Dat is het nooit, per definitie niet zou ik zeggen.

Dat was het ook niet, het blijven mooie partijen al verloren we daar gisteren weer. Maar deze keer moeten we heel erg naar ons zelf kijken. PKC is duidelijk ook nog niet in topvorm en was gisteren te pakken geweest. Wat niet wil zeggen dat hun winst niet terecht was, want dat was-ie zeker.

Had je het daar aan het eind nog over met Celeste en Ruben? Jullie stonden nogal een tijdje na te praten op het veld.

Onder andere. We hadden het er over wat er was misgegaan.

En?

De eerste helft was eigenlijk wel goed, beter dan de hele partij tegen Blauw Wit. Maar in de tweede ging het zo slecht dat we niet eens meer een normaal basisniveau haalden. We zakten gewoon door de ondergrens en dat was niet best.

Ik had vorige week - tot mijn opluchting - de indruk dat er nog geen sleet op de groep zat. Jullie zijn lang bij elkaar en dan kan de magie ook eens uitgewerkt raken. Toch zag het er best fris uit in die eerste wedstrijd. Heb ik me vergist?

Dat denk ik niet. Volgens mij kunnen we nog uitstekend door met de groep maar dan moet wel iedereen van het teambelang uitgaan. Alles is daaraan ondergeschikt.

Dat heb ik je andere seizoenen ook al eens horen zeggen.

En ik had toen ook gelijk. Pas op het moment dat iedereen zich er van bewust was dat het om het team als geheel ging, kregen we onze kracht en haalden we het succes. Gisteren leek het er op of het teambelang op het tweede plan kwam. Dat mag met onze ervaring niet gebeuren. We spelen de wedstrijd en hebben inmiddels zo veel kennis van onszelf en van tactiek dat we allemaal snel een analyse kunnen maken waarmee we op de eerstkomende training gelijk aan de slag kunnen. Dat moet het proces zijn en we moeten ons niet bezig houden met individuele probleempjes.

En daar hadden jullie 3’en het over?

Ja, en we waren het met elkaar eens.

Komen die dingen toch door te weinig uitdaging?

Ik ben het echt niet met je eens. We hebben veel succes gehad maar nog steeds kunnen we leren. Bijvoorbeeld dat je niet op oude ervaringen kunt teren zoals het uitgangspunt: het komt wel goed. Dat komt het namelijk niet. Iedereen zal een enorme bijdrage moeten leveren. We zijn misschien ook wel iets gemakzuchtig geworden, we werken wel hard maar doen misschien niet het uiterste omdat we zo goed kunnen analyseren dat we al snel weten waar het aan ligt als het niet goed gaat. Maar de kennis alleen is niet voldoende, je moet er ook alles aan doen om het ook te zetten in korfbal vanuit het teambelang. Ik denk dat dat het punt is waar nu staan: het bewustzijn zien te krijgen dat niets vanzelfsprekend is.

Was het wel leuk dan gisteren?

Wie het niet leuk vindt, moet stoppen. Elke wedstrijd is leuk en zeker die tegen PKC. Het resultaat is nog niet zo van belang maar ik ben wel blij dat we al zo’n topwedstrijd hadden aan het begin want dat was leerzaam.

Maar als oppas fungeren doe je liever thuis.Wel als we nog wat willen bereiken.

Mag ik nog naar aanleiding daarvan nog een voorstel doen? Misschien is het een goed idee om als er over jullie gepraat en gesproken om niet meer die afgekloven term ‘regerend landskampioen’ te gebruiken. Mag van mij zo in al die weg-met-dat-woord-verkiezingen aan het eind van het jaar. Vreselijk. Bovendien: als je zo speelt als jullie in de tweede helft, regeer je niet echt. Mee eens?

Ik ga over het korfbal en jij over de taal. Maar ik begrijp je wel. Alleen gaat het dan wel over die term hè? Want regerend of niet-regerend: op alle titels zijn we natuurlijk apetrots!

Dat spreekt voor zich: ik ook. Over het korfbal dan maar weer. Kunnen jullie een voorbeeld nemen aan het tweede?

Dat kunnen we zeker. Die wonnen wel van PKC en ik weet niet of dat al eens eerder gebeurd was. Je zag daar dat er met ervaren en jonge spelers op hoog niveau en met veel enthousiasme werd gespeeld. Het tweede verdiende echt een groot compliment.

En daar gaan jullie een voorbeeld aan nemen?

Dat lijkt me verstandig en noodzakelijk. Laat wel duidelijk zijn dat we allemaal heel blij zijn met alle kwaliteit die we in de groep hebben en dat we ondanks de wat stroeve start nog steeds een geweldige en hechte groep hebben. En daarmee alles in huis om er weer wat moois van te maken. 

 
Share