Blog bestuur

Blog bestuur

Regelmatig schrijft een van de bestuursleden van TOP een artikel over het wel en wee binnen de vereniging voor dit blog.

Week van het sportplezier

Van  2 tot en met 10 maart 2019 staat sportbreed het sportplezier van kinderen centraal in de Week van het Sportplezier. Het plezier van kinderen staat die week centraal.

Sport is leuk! Niet voor niets staan ieder week miljoenen Nederlanders op en rond sportveld, baan, bad, etc. Sport brengt mensen samen en zorgt dat ze gezond blijven. Maar vooral dat ze plezier hebben. Sportplezier, daar gaat het om.

Daarom werken sportbonden en NOC*NSF, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aan het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’. Hoe? Door ons als bestuurder, trainer, coach, scheidsrechter, jurylid of ouder te leren hoe je sportplezier stimuleert. Sportplezier kun je maken! Kijk eens op https://sportplezier.nl/ of volg ze via social media voor tips en herkenbare artikelen.

Als TOP sluiten we hier graag bij aan. Niet voor niets heten wij TOP: Tot Ons Plezier!

Als bestuurder bepaal je waar de club voor staat en grijp je in als sporters, ouders, trainers of coaches over de schreef gaan en wanneer er een incident plaatsvindt.

Als trainer, coach of begeleider heeft jouw gedrag ook invloed op de sociale en persoonlijke ontwikkeling van (jonge) sporters. Denk aan het geven van een aanwijzing of een compliment, maar ook aan het maken van een corrigerende opmerking.

Als scheidsrechter of jurylid zorg je dat wedstrijden sportief verlopen. Je beloont goed gedrag en grijpt in als iets niet door de beugel kan.

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind met plezier naar de sportclub gaat om te sporten. Maar de helft van de kinderen stopt met sporten omdat ze er geen plezier meer in hebben. Als ouder speel je daarin een belangrijke rol. Kinderen vinden het namelijk helemaal niet leuk als hun ouders staan te schreeuwen langs het veld of alleen maar praten over winnen en scoren.

Op https://sportplezier.nl/ staan ook veel tips voor doelgroepen zoals ouders, speler of trainer.

Iemand beschreef het wel eens zo: de rol van ouders en supporters is aanmoedigen, klappen, gezellig koffie drinken langs de lijn. Verder … niets. De rest regelen de coach en scheidsrechter namelijk. De teams staan onder hun leiding. En als je, als je heel eerlijk bent, toch wel eens veel met de wedstrijd bemoeit, probeer dan het volgende eens bij de komende twee wedstrijden. Even letterlijk alleen kijken naar de wedstrijd. Je vindt er verder even niets van ... Een applausje bij een goal (ook van de tegenstander)  is alles. Maak na twee wedstrijden eens de balans op en kom tot het inzicht: … wat heb ik al die jaren langs de lijn lopen doen? Is dit niet voor ouders en supporters het mooiste sportplezier? En ook in het veld voor de kinderen, coaches en scheidsrechter? 

Tot Ons Plezier!

Bert Wilbrink

Bestuurslid TOP/SolarCompleet

Share