Blog Medische Commissie

Preventie van enkelblessures

De meest voorkomende blessure bij korfbal is de enkelblessure. In 2008 en 2014 heeft de Medische commissie TOP (MCT) al aandacht besteed aan deze blessures, maar er zijn nieuwe inzichten op dit vlak. Enkelblessures zijn pijnlijk en veroorzaken blijvende schade aan de enkel. Ook missen spelers wedstrijden en worden spelers uit andere teams doorgeschoven. Daarnaast veroorzaken enkelblessures (en andere blessures) een hoger ziekteverzuim van werk en studie.

Via deze weg willen we vanuit de MCT het aspect preventie graag toelichten. In 2016 is er een aantal grote onderzoeken verricht naar enkelblessurepreventie. Uit deze onderzoeken komt duidelijk naar voren dat het dragen van enkelbraces bij spel- en contactsporten het grootste preventieve effect heeft op het ontstaan van enkelblessures. Stabiliteitstraining werkt ook preventief, maar in mindere mate dan het dragen van enkelbraces.

 

Het grootste risico op een verzwikking van de enkel is een eerdere enkelverzwikking. Hierdoor worden de enkelbanden minder strak en is de coördinatie en reactietijd van de enkelspieren verminderd. Het oefenen van de stabiliteit en kracht in combinatie met het dragen van enkelbraces vermindert de kans op een nieuwe enkelverzwikking met 80%!!

 

Voor de volledigheid willen we benadrukken dat het dragen van enkelbraces tijdens trainingen en wedstrijden GEEN negatief effect heeft op de functie van banden, spieren en pezen rondom de enkel.

 

Het meest effectief zijn de zogenaamde level 3 braces. Deze bieden de beste ondersteuning en de hoogste stabiliserende werking. Er zijn veel soorten en merken op de markt; waaronder Push, A.S.O., Zamst en McDavid. Welke brace het best bij jou past is afhankelijk van je voet, de pasvorm en de schoenen die je draagt. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met iemand van de MCT.

 

Concluderend: de Medische commissie TOP raadt alle korfballers, die eerder een enkelverzwikking hebben gehad, aan om enkelbraces te dragen tijdens trainingen en wedstrijden.

 

Dus TOPPERS; tijd voor actie !!

 

Onderstaande infographic is met toestemming overgenomen uit het proefschrift van Kasper Janssen ‘Brace beats balanceboard 2016’

 

 
Share