Club nieuws

Weinig memorabele seizoensopening voor TOP en Fortuna

Als twee teams niet tevreden zijn met hun spel, is er een dat meestal wel met het resultaat. Dat was vanavond TOP/Quoratio want ondanks het moeizame samenspel won de thuisploeg wel: 27-23. Verliezer Fortuna/Delta Logistiek ging met die uitslag desondanks niet alleen maar met slechte herinneringen naar huis want het geloof in eigen kunnen bleef ijzersterk.

‘Teleurgesteld’ waren coach Ard Korporaal en speler Tim Heemskerk wel over het verlies. “We kwamen hier naar toe om twee punten te halen”, zei Heemskerk. “Maar het leek wel of we een soort van angst over ons hadden. Vorige week draaide het nog zo soepel en nu was daar bijna niets meer van over. Ik weet ook niet waar dat aan lag. De verdedigende druk op onze aanval was minder dan we verwacht hadden maar toch waren we de bal meestal snel kwijt”.

Het leidde er toe dat TOP na tien minuten via 4-3 met 8-3 voorstond. “Zo veel tegendoelpunten in zo weinig tijd; dan gaat er echt iets niet goed”, kon Korporaal alleen maar vaststellen. “En als dat in de tweede helft nog een keer gebeurt, dan is TOP een te goede ploeg om dat nog te herstellen, ook al waren die vandaag zonder meer te verslaan geweest. Ik kan daarom alleen maar teleurgesteld zijn”.

TOP had in goeden doen de wedstrijd na die 8-3 al moeten beslissen. Maar het redelijke begin vertekende. Het verhaal van de Oranje-spelers is bekend en het pas korte samenzijn in Sassenheim lag er dik bovenop. Kansen waren er wel maar te weinig leidden tot een doelpunt na die eerste tien minuten. Fortuna kroop langzaam dichterbij en Cindy van Eijk maakte met een fraaie goal onder de korf 12-12. Daniel Harmzen schoot TOP toch nog op voorsprong bij rust.

Jet Hendriks maakte belangrijk 14-12 en toen Marcel Segaar daarop een strafworp miste, kon TOP opnieuw uitlopen: Celeste Split zette TOP in de zevende minuut na rust op de tweede maximale voorsprong van vijf punten in deze wedstrijd: 17-12. “Dat was dus in twee delen een rondje 9-0 voor TOP”, analyseerde Korporaal. “Dat zegt genoeg”.

Of de wedstrijd toen helemaal gespeeld was leek nog wel wat ruimte voor discussie te laten. Fortuna verkleinde immers de achterstand tot 21-19 met nog zeven minuten te spelen. Daan Preuninger maakte die goal op een moment dat er een interessant spel met wissels begonnen was. Om een opnieuw groter verschil af te dwingen, wisselde Jan Niebeek Ilse Hazekamp voor Rianne Echten. Hazekamp had haar taak tegen Mirjam Maltha verdedigend naar behoren gedaan en was scorend ook twee keer belangrijk geweest maar Niebeek verwachtte met Echten sneller te kunnen forceren. Korporaal wisselde in de verdediging de kwetsbare Maltha door Eva van der Zon maar na de vakwisseling bij 21-19 herstelden de coaches de oude situatie weer. Toch kreeg Niebeek gelijk: Barbara Brouwer, die ook een moeizaam League-debuut kende, maakte met haar tweede doelpunt 23-20 en de opnieuw aanvallend ingezette Echten daarop met een doorloop 24-20. Wist Korporaal de wedstrijd al eerder beslist, de TOP-supporters voelden zich pas echt veilig toen Nick Pikaar met een mooi schot en zijn zevende treffer de stand op 25-20 bracht. In de laatste drie minuten liep de score op tot 27-23 bij het eindsignaal.

“Ik ben blij”, zei Friso Boode. “Dit was geen gemakkelijke partij. We zijn pas een week bij elkaar en dan kan het natuurlijk nog niet geweldig draaien. Natuurlijk weten we dat er verwachtingen aan ons worden gesteld gezien de selectie die we hebben. Dat is ook terecht maar we moeten wel tijd hebben om te groeien. Als het heel goed gaat en iedereen met ons weg loopt, relativeren we dat maar nu willen we ook al te negatieve commentaren relativeren. Het was niet goed vandaag, dat klopt, maar gezien de lastige overgang van WK-gangers naar League-team in korte tijd, hebben we het niet slecht gedaan. Het seizoen is geopend met twee punten: daar ben ik hoe dan ook tevreden over”.

Fortuna, dat buiten Maltha wél een soepele voorbereiding kende, was dus alleen maar teleurgesteld. “Maar we gaan er wel voor. Ik ben ervan overtuigd dat we bij de eerste vier gaan eindigen”, zei Tim Heemskerk strijdbaar. Dat TOP dat streven aan zijn stand verplicht is, lijkt inmiddels een open deur. Wie door het matige optreden van Fortuna in zijn openingswedstrijd heen keek, zag dat het vertrouwen van Heemskerk en Korporaal niet uit de lucht gegrepen was.

 

bekijk hier de fotos van Rene van Dam

bekijk hier de wedstrijd op TOP video kanaal

 

 

 

 


 

Share