Club nieuws

Vriendenschaar - TOP (12-11)

T.O.P. helpt Vriendenschaar in het zadel

Aan het begin van de zaalcompetitie was al wel duidelijk dat de ploegen in de Hoofdklasse B aan elkaar gewaagd zijn en iedere wedstrijd een finale zou worden. Afgelopen zaterdag werd nogmaals duidelijk dat de plaats op de ranglijst nog niets zegt over de kansen op winst: mede-koploper T.O.P. uit Sassenheim verloor inspiratieloos met 12-11 van Vriendenschaar en hielp de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam daarmee aan de eerste punten.

Deze wedstrijd stond in schril contrast met de wedstrijd die T.O.P. een week eerder tegen Excelsior speelde, en winnend afsloot. Ditmaal geen zinderende wedstrijd met hoogstaand spel, maar eerder een matte wedstrijd waarbij T.O.P. vanwege gebrek aan inspiratie, schotkracht en fantasie uiteindelijk aan het kortste eind trok. Tekenend was de stilte en de gelatenheid bij het thuispubliek gedurende de volledige eerste helft en de eerste tien minuten van de tweede helft: alsof ook het publiek wachtte op het wervelende spel van T.O.P. en het moment dat de koploper uit Sassenheim over het laag geklasseerde Vriendenschaar zou heenwalsen. Niets van dat alles gebeurde. De wedstrijd voltrok zich in een laag tempo waarbij uiteindelijk een lange doelpuntloze periode in de tweede helft T.O.P. de das om deed.

Sporthal de Wielewaal was redelijk gevuld met thuispubliek en een handjevol Sassenheimse supporters. De wedstrijd begon een half uur later dus iedereen zat er helemaal klaar voor. Beide ploegen begonnen zeer voorzichtig aan de wedstrijd en pas na 6 minuten tekende Nisha Verweij met een omdraaibal de eerste score aan (0-1). Beide ploegen speelden de bal lang rond om de juiste speler in positie te krijgen, maar het leek alsof T.O.P. niet helemaal bij de les was getuige de drie onnodige plaatsfouten kort na elkaar in de aanval. Na 14 minuten spelen stond er pas 2-2 op het scorebord en gebruikte Hans Heemskerk zijn eerste time-out. Hij instrueerde de spelers ruimer te spelen en meer het achterveld te gebruiken. Dit had het gewenste effect, want T.O.P. liep in de volgende 10 minuten uit naar 3-6. Dit was overigens niet helemaal de verdienste van T.O.P. want in deze fase miste Vriendenschaar ook de nodige kansen. In de laatste minuut maakte de thuisploeg nog de 4-6 waarna het rust was. Alles bij elkaar een rustige eerste helft waarbij T.O.P. duidelijk het betere van het spel en de rebound had, maar dit zeker nog niet kon uitdrukken in de score. Vriendenschaar overtuigde (ook) niet, schoot slecht en speelde slordig.

De tweede helft begonnen beide ploegen in dezelfde opstelling. Bregtje van Drongelen opende de score al na 3 minuten met een schot (4-7). Hierna volgde een - voor T.O.P. - doelpuntloze periode van maar liefst 14 minuten. Vriendenschaar scoorde in deze periode wel, voornamelijk via vrije worpen en afstandsschoten en kwam langzaam maar zeker terug. De ploeg en het publiek roken een kans op de winst en dat zorgde voor extra rumoer op de tribune en extra krachten bij de spelers. Op 7-7 nam Vriendenschaar een tactische time-out. Direct daarna kwam de thuisploeg zelfs op een voorsprong (8-7). Ook in deze cruciale fase was T.O.P. niet bij machte te scoren: vele schoten, vrije worpen en zelfs doorloopballen misten doel. De druk op de ploeg resulteerde in onrustig spel en plaatsfouten. Pas in de 17e minuut kwam T.O.P. weer tot leven doordat Wendy Pleijter een doorloopbal benutte (8-8). Tijdens deze opleving zorgde Michael Star met een strafworp ook nog voor de voorsprong van 8-9, maar deze voorsprong was van korte duur. In de resterende 10 minuten benutte de thuisploeg de kleine kansen waar T.O.P. faalde in het afronden van (vaak opgelegde) kansen. Hans Heemskerk wisselde 8 minuten voor tijd Stanley Larde en Nisha Verweij voor Tjalling Ciggaar en Maaike Molenaar in de hoop de wedstrijd te kantelen. Tjalling Ciggaar scoorde al bij zijn eerste balcontact (vrije worp, 11-10), maar helaas kreeg hij geen gelegenheid voor een nieuwe poging. In de laatste seconden van de wedstrijd maakte Wendy Pleijter (topscoorder deze wedstrijd met 3 goals) met een strafworp een einde aan de wedstrijd (12-11).

T.O.P. verliest hiermee compleet onnodig van het tot dan nog puntloze Vriendenschaar. Als de ploeg het niveau van de week ervoor had gehaald, had het de thuisploeg weggespeeld. Feit is echter dat de doelpunten tellen en T.O.P. in deze wedstrijd niet bij machte was de vele kansen te verzilveren. Waar de ploeg eerdere wedstrijden liet zien dat het terug kon komen in de wedstrijd door veel inzet en hard werken, was het spelbeeld nu zonder inspiratie, traag en fantasieloos.

Enige opsteker is dat - door het gelijke spel van koploper De Meervogels tegen SKF - de afstand tot de top van de Hoofdklasse B niet groter wordt, maar T.O.P. nu samen met Noordenveld, SKF en Oranje Wit op een tweede plek staat. Keerzijde is wel dat de afstand tot de onderste plaatsen erg klein is! Volgende week zaterdag 16 december speelt T.O.P. om 19:30 uur de (wederom belangrijke) thuiswedstrijd in sporthal De Wasbeek tegen het verrassende Noordenveld en kan het laten zien waartoe de ploeg werkelijk in staat is.

Share