Club nieuws

TOP - Oranje Wit (15-11)

T.O.P. wint van Oranje Wit

In de eerste twee wedstrijden in de zaal Hoofdklasse behaalde de korfballers uit Sassenheim geen punten. Om toch nog een rol van betekenis te kunnen gaan spelen en niet teveel achterop te raken met de concurrentie, was het afgelopen zaterdag erop of eronder in Sassenheim! T.O.P. behaalde een belangrijke en duidelijke eerste overwinning tegen Oranje Wit: 15-11.

T.O.P. begon de wedstrijd met een goede dosis inzet en beleving. Hiervoor zorgden niet alleen de wil om vandaag te winnen, maar ook het in grote getale aanwezige enthousiaste publiek dat - mede naar aanleiding van de discussies op het internet forum van T.O.P. - op deze wedstrijd was afgekomen. De ploeg uit Dordrecht was vantevoren goed geanalyseerd en staat te boek als een goed verdedigende ploeg met veel lengte bij de heren. Bovendien wordt er aanvallend veel op de dames gespeeld. De Sassenheimers speelden dan ook iets anders dan het gewend is: de laatste twee seizoenen wordt er in Sassenheim met name roulerend en met een hoog tempo gespeeld waarbij alle ruimtes op het veld gebruikt worden en de aanvallen worden verdeeld over de dames en de heren. Tegen Oranje Wit gaf de coach de opdracht om in de aanval sneller de individuele aktie (1 tegen 1) te zoeken en verdedigend ervoor te zorgen dat de aanvallen van de dames worden onderbroken. Deze speelwijze zorgde niet voor een wervelende korfbalwedstrijd, maar zorgde uiteindelijk wel voor een degelijke overwinning. T.O.P. had de gehele wedstrijd het initiatief en dicteerde de score. In de eerste helft was er steeds minimaal 1 punt voorsprong op Oranje Wit en een laat doelpunt zorgde voor een 7-5 ruststand.

Ondanks de constante druk van Oranje Wit verloor T.O.P. ook in de tweede helft de concentratie niet. Door lang aan te vallen en rustig te blijven zoeken naar de juiste kansen kon T.O.P. gaandeweg de tweede helft de voorsprong uitbouwen naar vier punten: door twee snelle doelpunten in twee opeenvolgende aanvallen kwam de ploeg op een 11-7 voorsprong, waarmee het verzet van Oranje Wit eigenlijk was gebroken. De opdracht om in de tweede helft de afrondingen wat dichter bij de korf te zoeken en verre schoten te vermijden was in een aantal situaties bepalend. In de laatste vijf minuten verving Tim van der Horst Daniel Harmzen die met name verdedigend een zware avond had, maar de wedstrijd was toen al gespeeld. De eindstand werd bepaald op 15-11, waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor Stanley Larde die door zijn 9 doelpunten weer op de weg terug lijkt na een periode van blessures.

De overwinning had overigens ook een wrage nasmaak door het uitvallen - aan het begin van de wedstrijd - van Johanna van Drongelen die waarschijnlijk een vrij ernstige knieblessure heeft opgelopen. Naast de langdurig geblesseerde Nicha Verweij is dat dus een tweede belangrijke dame die coach Harold Jellema een tijdje zal moeten missen. Van Drongelen werd overigens op uitstekende wijze vervangen door Anouk Knops.

Door deze overwinning komt T.O.P. op de ranglijst op een vijfde plaats, maar dat zegt na drie wedstrijden nog niet zoveel. De overwinning geeft de ploeg in ieder geval een extra dosis vertrouwen. Met de lastige uitwedstrijd tegen titelkandidaat SKF in het vooruitzicht (3 december te Veenendaal) kan T.O.P. dat goed gebruiken. Na deze wedstrijd en de wedstrijden tegen respectievelijk Drachten (10 december) en DVO (17 december in Sassenheim), wordt pas duidelijk waar T.O.P. werkelijk staat.

Share