Club nieuws

TOP - HKC (17-17)

TOP loopt tegen tweede puntverlies aan
Op bijna de helft van de veldcompetitie is TOP de te kloppen ploeg gebleken in zijn poule. Het wachten was op de tegenstander die de Sassenheimers op hun kwetsbare punten ging pakken. HKC slaagde daar zaterdag uitstekend in. Met 17-17 zorgde het dat TOP zijn tweede punt van het seizoen verloor.

Zowel wat spel als uitslagen betreft, dwong TOP de afgelopen weken respect af. De ploeg kende weinig zwakke momenten, of wist die kundig te weerstaan. Lang niet altijd was de TOP de volle zeventig minuten de betere maar wel kon het zijn niveau het langste volhouden waar de tegenstander op een gegeven moment moest passen. Een tekenend voorbeeld was de partij tegen Nieuwerkerk. Dat speelde voor de rust uitstekend maar zakte daarna weg.

Maar onverslaanbaar in deze poule leek TOP niet. Dat had coach Harry Kelderman van HKC uit Hardinxveld-Giessendam ook gezien. Met name via het damesviertal zag hij kansen om voor een stuntje te zorgen. Inderdaad moest zijn collega bij TOP, Hans Heemskerk, een ingreep in de opstelling doen. Met nog een wedstrijd tegen Vriendenschaar en oefenwedstrijden tegen het Nederlands team en tegen Spanje deze week liet hij uit voorzorg Nisha Verweij (kwetsbare knie) uit de beginopstelling. Voor haar speelde Johanna van Drongelen.

Met snelle goal na 5 seconden van Bregtje van Drongelen leek TOP het laaggeplaatste HKC al snel te gaan overklassen. De bezoekers lieten zich echter niet beinvloeden. Met een hoog tempo in het spel en verzorgde aanvallen beet HKC zich in de wedstrijd vast en dwong TOP met creatieve middelen te komen. Veel verder dan het uitventen van de betere technische kwaliteiten kwam de laatste echter niet. Tot 7-7 na ruim 25 minuten was de score gelijk opgegaan. Toen korte tijd daarna TOP op 9-7 was gekomen, leek dat het moment waarop HKC zou kunnen afhaken, waarmee het patroon van vorige wedstrijden zich dus zou hebben herhaald. HKC kreeg echter wat het verdiende en eigenlijk mocht TOP nog blij zijn dat Leon Braunstahl kort voor rust de stand op 10-10 bracht.

Heemskerk deed in de tweede helft alsnog een beroep op Nisha Verweij om een beslissing te forceren. Het lukte niet. HKC bleek te taai hoewel er op de stand van 16-14 na ruim een kwartier mogelijkheden leken om verder uit te lopen. Druk op de ketel houden in de aanval. en geconcentreerd blijven in de verdediging, adviseerde Heemskerk zijn spelers in een time out. Hoe lastig TOP het had met zijn tegenstander bleek wel toen die raad tien minuten later bij de volgende onderbreking was veranderd in blijf rustig zoeken. Die rust had Wendy Pleijter om met een strafworp de stand op 17-17 te brengen. Misschien was het wel de enige fout van HKC om die rust niet ook te bewaren. In een licht hectische paar minuten, waarin Sander Harmzen nog tegen een gele kaart aanliep, miste de ploeg een strafworp en daarmee de kans op een complete stunt.

Toch vierden Kelderman en zijn spelers het punt als een overwinning. De coach had zijn ploeg niet eens de beste wedstrijd van het seizoen zien spelen maar was wel tevreden dat hij zijn dames optimaal gebruik had laten maken van de gaten die de TOP-dames lieten liggen. Hans Heemskerk sprak van een verloren punt. Meer nog baalde hij van de gele kaart van Sander Harmzen, die hij door een schorsing twee belangrijke wedstrijden zal moeten missen. Deze woensdag al zou hij hem goed kunnen gebruiken tegen Vriendenschaar. Verliest TOP die partij, dan heeft het evenveel verliespunten als die ploeg en is er van de goede start niet veel over. (HWH)

Share