Club nieuws

TOP - Excelsior (17-13)

T.O.P. wint van hooggeplaatste Excelsior

Afgelopen zaterdag won T.O.P. 1 in eigen huis afgetekend van lijstaanvoerder Excelsior uit Delft (17-13). Op basis van de uistekende eerste helft lijken de Sassenheimers de weg naar boven weer te hebben gevonden.

De voorbereiding voor deze wedstrijd was allerminst gelukkig door een grieperige coach Harold Jellema. De wekelijkse trainingen waren al overgenomen door Perry Venema en Aad Wiegerink (trainers van resp. de tweede selectie en de juniorenselectie) en de accenten die in de trainingen moesten worden gelegd waren alleen telefonisch doorgesproken.

Deze voorbereiding bleek de spelers niet te deren want T.O.P. kwam zaterdag bijzonder rap uit de startblokken: de eerste acht goals waren allen in het voordeel van T.O.P.! Na 25 minuten stond er een verrassende stand van 8-0 op het scorebord en toen pas viel het eerste doelpunt aan de kant van de bezoekers uit Delft. Wat opviel in die uitstekende eerste helft was het enorm hoge tempo, de spreiding en het hoge scoringspercentage. Ook opvallend was dat de productie van de eerste acht goals grotendeels bij de dames vandaan kwam: Debby van Loon, Judith Kok en Johanna van Drongelen waren grotendeels verantwoordelijk voor deze flitsende start. Excelsior had deze eerste helft compleet het nakijken en kwam eigenlijk in het stuk niet voor. Met 10-3 in het voordeel van T.O.P. werd er uiteindelijk gerust.

Direct na de rust werd wel duidelijk dat het hoge tempo van de eerste helft veel van de krachten had gevergd. Bij beide partijen overigens. T.O.P. kon het hoge tempo niet meer spelen en de benutting van de ruimtes op het veld werd minder. De Sassenheimse vrouwen, die in de eerste helft een groot deel van de productie voor hun rekening namen, kwamen dan ook niet meer tot hun recht. De ploeg maakte het zichzelf moeilijk door het speelveld klein te maken. Daarnaast viel T.O.P. geregeld terug in automatismen zoals het zoeken van de individuele aktie, terwijl het de eerste helft zon sterk collectief vormde. In tegenstelling tot eerdere wedstrijden kwam T.O.P. echter geen moment in de problemen. Excelsior was al op te grote achterstand gespeeld en er waren voldoende spelers die op de belangrijke momenten een goal maakten. Het verschil werd nooit kleiner dan 3 punten. Tekenend voor de enorme inzet en werklust was de wissel van Ivo van der Sommen aan het eind van de wedstrijd: van der Sommen zat er helemaal doorheen, maar speelde een erg verdienstelijke wedstrijd door verdedigend een speerpunt van Excelsior lam te leggen en zelf een paar belangrijke goals mee te pikken.

Het is nog te vroeg om te zeggen dat T.O.P. op de weg terug is. De eerste helft was verfrissend en inspirerend, maar T.O.P. kan nog niet de gehele wedstrijd domineren. Dat constante spel moet gevonden worden om weer aansluiting te krijgen met de top van de Overgangsklasse. Op basis van de eerste helft tegen Excelsior zal de ploeg wel extra zelfvertrouwen hebben gekregen voor de laatste twee wedstrijden: aanstaande zaterdag tegen Oranje Zwart in Zwolle en op 22 oktober de zware thuiswedstrijd tegen het Zeeuwse Fortis (aanvang 15:30 uur).

Share