Club nieuws

Sterk teamoptreden TOP is basis voor winst tegen Fortuna: 26-18

TOP/SolarCompleet was blij met de 26-18 winst op Fortuna/Delta Logistiek. Achter die vaststelling zat meer dan alleen maar een tevreden gevoel over een gewonnen wedstrijd. Zelfs zonder te verwijzen naar het vorige seizoen keek TOP terug op een uitstekende partij. De derde winst op rij was namelijk opnieuw vooral te danken aan het functioneren als team.

Telkens weer verwijzen naar voorgaande wedstrijden kan ook vervelend worden maar de play offs die Fortuna vorig seizoen volkomen verdiend won, deden er nog wel toe voor TOP. Niet zozeer de uitschakeling op zich maar de verklaring daarvoor was lange tijd essentieel lesmateriaal voor Jan Niebeek en zijn spelers.

De oplossing zat in ieder geval in het optreden als een team. Of zoals Nick Pikaar het na de wedstrijd zei: “Ik vind dat wij in principe de betere ploeg zijn, maar je moet dat wel ook kunnen omzetten. Je weet van Fortuna namelijk dat ze altijd met een goed tactisch plan kunnen komen”.

De plannen van Ard Korporaal waren de afgelopen seizoenen inderdaad uiterst effectief maar als team behoort Fortuna inmiddels ook weer tot de absolute top. Met de titel landskampioen en spelers bij TeamNL is de ploeg uit Delft dit seizoen gewoon een volwaardige titelkandidaat. Een van die tactische plannen begon gisteravond echter zelfs potsierlijke trekken te krijgen. Was het vorig seizoen nog slim om Paul Anholts vrij te laten, gisteren had dat geen enkel effect.

 

Paul Anholts
Paul Anholts

Vakgenote Split bleek niet te stuiten en zelf schoot Anholts ook nog twee keer raak. De tactiek maakte daarom niet alleen een domme maar zelfs respectloze indruk.

De wedstrijd verliep vergelijkbaar als die van TOP tegen DOS’46 een week eerder. De eerste helft spannend waarbij het de ploegen niet lukte om afstand te nemen. De eerste minuten maakte Fortuna een uitzonderlijk sterke indruk maar nadat TOP - pas in de zesde minuut maakte het zijn eerste doelpunt - er vat op had gekregen, hielden de teams elkaar min of meer in evenwicht. Het aantal doelpunten was bescheiden, de ruststand 11-9 en afgezien van een paar strafworpen kwamen de goals uit afstandschoten. Alleen Celeste Split maakte de 10-9 uit een doorloopbal.

“Het was jammer dat het niet gelijk was bij rust”, vond Joren van Nieuwenhuizen. “We begonnen de tweede helft niet lekker maar als je dan ook nog tegen een kleine achterstand aankijkt, wordt het lastig”. “De kopjes gingen hangen we hielden ons niet meer aan de afspraken. Daardoor lieten we het lopen al kan ik daar niet een bepaald moment voor aanwijzen. Vier punten (na 7 minuten scoorde Barbara Brouwer 14-10) waren misschien nog wel in te halen geweest maar dan had het beter moeten gaan draaien. Dat lukte niet en dus liep het verschil op. TOP won terecht maar ik vind dat dat vooral aan ons zelf lag. Die wedstrijden heb je. Volgende week wacht nu een belangrijk potje: LDODK bij ons thuis”.

Fortuna kwam na 18-11 nog wel op 20-15. Een paar totaal mislukte aanvallen onderstreepten echter Van Nieuwenhuizens woorden dat de uitploeg zich gewonnen gaf. Tijdens een blessurebehandeling van Mick Snel was aan de ontspanning op de gezichten van Brouwer en Split af te lezen dat TOP een gewonnen partij speelde. De score liep in het laatste deel nog op tot 26-18.

Twee momenten waren voor de boeken: de 22-16 van Mick Snel betekende volgens de officiële telling zijn 1200e in de League maar het meest gevierd werd de 24-16 van Celeste Split. Volgens diezelfde telling was dat haar 735e, het record voor een speelster op het hoogste niveau. Split kreeg een publiekswissel en groot applaus. Alleen niet van Fortuna dat er met de handen in de zij  naar stond te kijken.

“Dat was weer een makkie”, zei Nick Pikaar ironisch over de winst. “Nee, het was weer een lastig potje. Fortuna had weer een plan om ons te ontregelen. Maar deze keer waren we één team en hebben we ons eigen spel kunnen spelen. Dat maakt deze winst zo mooi”.

Share