Club nieuws

SDO - TOP (14-17)

T.O.P. begint het jaar goed

Afgelopen zaterdag werd de zaalcompetitie in de Hoofdklasse hervat. De korfballers van T.O.P. uit Sassenheim moesten naar Kamerik om de wedstrijd tegen SDO te spelen, een tegenstander die op de ranglijst op gelijke hoogte stond. De Sassenheimers namen de punten mee terug naar huis, want er werd met 17-14 gewonnen.

Door de gelijke plaats op de ranglijst was dit voor zowel SDO als voor T.O.P. een belangrijke wedstrijd. Beide ploegen hadden in de eerste 6 wedstrijden maar 6 punten behaald en staan daarmee in de middenmoot: de verliezende ploeg blijft in de gevarenzone, de winnende krijgt wat lucht. T.O.P. kwam afgelopen zaterdag als sterkste uit de bus en krijgt dus wat lucht. Niet onbelangrijk met de wedstrijden tegen de top-3 voor de boeg, respectievelijk Vriendenschaar, KVS en SKF.

T.O.P. speelde overigens met Michael Star in de beginopstelling. Star verving de geschorste Daniel Harmzen en deed dat uitstekend. De analyses vooraf gaven namelijk aan dat het gevaar bij SDO met name bij de heren vandaan komt en Michael Star had, samen met Steven Baart en Sander Harmzen de opdracht gekregen een van de drie hoofdaanvallers te verdedigen. De drie heren hebben hun taak tot een goed einde gebracht. Het feit dat de bezoekende ploeg zich mag opstellen naar de thuisploeg heeft hier duidelijke vruchten afgeworpen.

De eerste helft was niet hoogstaand: de ploegen tastten elkaar af en zochten lang naar het juiste spel. Het duurde dan ook even voor de eerste doelpunten vielen. Het was de thuisploeg die het initiatief nam en op een 2-0 voorsprong kwam. De eerste aanval van T.O.P. had de gehele eerste helft moeite om op stoom te komen. Met name Stanley Larde, die in dat vak de hoofdaanvaller is, is toch nog niet helemaal in vorm. Het tweede aanvalsvak wist de stand echter gelijk te trekken door 2 goals van Steven Baart (goed voor totaal 4 doelpunten in de wedstrijd). Dit vak had de gehele wedstrijd weliswaar korte aanvallen, maar daar kwamen wel steeds goals uit. De rest van de eerste helft deden de ploegen niet veel voor elkaar onder, maar de twee laatste goals van Anouk Knops (5-6) en Michael Star (strafworp, 6-7) brachten een ruststand in het voordeel van de Sassenheimers.

Coach Harold Jellema veranderde de tweede helft niets aan de tactiek, maar pleitte voor geduld. Dat had inderdaad het gewenste effect: verdedigend bleef T.O.P. recht overeind en het eerste aanvalsvak begon ook meer rendement op te leveren. Vooral Larde was beter op dreef en goed voor belangrijke scores in de tweede helft.

Het was echter SDO dat direct na rust de aansluitende treffer maakte: 7-7. De thuisploeg kwam ook nog 9-8 voor, maar dat was tevens de laatste voorsprong van SDO. Na 10 minuten in de tweede helft begon T.O.P. het spel meer te dicteren en nam het het initiatief. Allereerst was het Larde die de gelijkmaker scoorde (9-9) waarna snelle goals van Steven Baart, Judith Kok (totaal 3 doelpunten) en wederom Stanley Larde (totaal 4 doelpunten) zorgden voor een plotselinge ommezwaai: een 9-12 voorsprong stond na 15 minuten spelen in de 2e helft op het scorebord. Vanaf dat moment heeft T.O.P. de wedstrijd gedomineerd en hield de ploeg het initiatief. Hoewel SDO nog wel even tegenstribbelde kwam de overwinning niet meer in gevaar (14-17 eindstand). T.O.P. klimt nu naar een gedeelte derde plaats op de ranglijst. Achter KVS en Vriendenschaar en met evenveel punten als SKF.

Aanstaande zaterdag speelt T.O.P. de cruciale wedstrijd tegen Vriendenschaar (in Hardinxveld-Giessendam). Winst zou namelijk aansluiting met de top van de Hoofdklasse kunnen betekenen. T.O.P. heeft echter nog niet het constante goede spel dat Vriendenschaar, KVS en SKF wel hebben. Toch begint zich af te tekenen dat T.O.P. de wedstrijden wat meer kan dicteren, en de tegenstander haar tempo kan opleggen. Dat zijn de eerste signalen dat de ploeg meer vertrouwen krijgt en wellicht een voorbode voor interessante ontmoetingen met de top-3 uit de Hoofdklasse. Oefenmeester Harold Jellema moet echter alle zeilen bijzetten en hard werken op de komende drie wedstrijden in winst om te zetten. Overigens hebben T.O.P. en Jellema in goed onderling overleg besloten de tweejarige verbintenis niet te verlengen. Harold Jellema zal T.O.P. dan ook aan het einde van dit seizoen verlaten. De eerstvolgende thuiswedstrijd is tegen KVS (21 januari 19:30 uur, sporthal Wasbeek).

Share