Club nieuws

Mick en Celeste nog even over het WK onder 23

6celestesplit.jpg 8micksnel.jpgGisteren won TOP/Wereldtickets.nl een oefenwedstrijd tegen Unitas/Perspectief met 27-23. Op het veld won TOP in competitieverband ook al; eind september werd het in Harderwijk 14-19. In De Korf was het een wat rommelige wedstrijd waarin TOP nog lang niet zijn beste spel liet zien.
Bij rust stond het wat zuinig met 11-8 voor maar in de loop van de tweede helft – die door Peter Blok gefloten werd omdat Frank van der Meer voor rust een blessure had opgelopen – kwam Unitas terug. Pas na de grens van twintig doelpunten nam de thuisploeg weer afstand om de partij uiteindelijk met 27-23 winnend af te sluiten. Het team met de veel betere individuele kwaliteiten won van het zwaar fysiek spelende Unitas dat het met zijn tactiek in de zaalhoofdklasse nog menig tegenstander lastig zal weten te maken.

Veel conclusies vielen niet te trekken over het niveau van TOP maar het was mooi om de lang geblesseerde Daisy Buytelaar weer eens te zien. Zelf was ze nog niet tevreden over haar vorm maar ze maakte wel een paar aardige doelpunten. Wel in een behoorlijke vorm waren Celeste Split en Mick Snel. De twee haalden vorige week in Barcelona de wereldtitel met het team spelers onder de 23 onder leiding van Wim Scholtmeijer, die de partij van gisteren als supporter volgde. Na de wedstrijd blikten Mick en Celeste nog even terug op het toernooi.

Mick, eerst even het belangrijkste: je ging in de tweede helft door je enkel. Is het erg?

Nee, het deed even zeer maar er is verder niets aan de hand. Natuurlijk ging ik er uit om verder geen risico te nemen maar er is verder niets beschadigd. Even rustig aan en dan is het weer over.

Dan even over het WK onder 23. Het ligt voor de hand om je te vragen of het een mooi toernooi was maar dat antwoord laat zich raden. Daarom een andere vraag: Is er iets wat de buitenstaander niet weet over dat toernooi?

Zeker! De buitenstaander zal denken: Logisch dat ook de Nederlandse jeugd wereldkampioen wordt. Dat beeld wordt dan bevestigd door de uitslagen, niet in het minst de 30-15 in de finale. Maar dat zijn alleen maar de harde gegevens. Wat velen misschien niet weten, is dat de titel alleen niet het enige doel was. Die hadden we misschien ook wel kunnen halen als we een paar weken van tevoren bij elkaar waren gekomen en wat hadden getraind. Ga maar na: we hadden zestien geweldige spelers die allemaal in de League spelen. Ik denk zelf dat er nooit een sterker team onder de 23 is geweest.

Een eitje dus?

Iedereen verwachtte deze titel. Maar zo makkelijk als het er uitziet hebben we het ons niet gemaakt. Wij wilden niet alleen wereldkampioen worden, we wilden ook het beste en het mooiste spel spelen, laten zien wat we kunnen. Dat red je niet als je kort van tevoren bij elkaar komt. We zijn een traject ingegaan van vier jaar. Dat betekent vier keer in de week trainen met zelfs een overnachting in Zeist. Voor professionele sporters is dat geen probleem maar onze spelers moeten dat allemaal met een studie of baan combineren. Dat is voor iedereen enorm intensief geweest.

Wat heeft dat dan extra opgeleverd?

We hebben niet alleen de titel, we hebben ook geweldig goed gespeeld. We hebben ons beste korfbal aan de andere landen gepresenteerd. Die leren daar hopelijk uit dat veel trainen ook veel kan opleveren. Wij hadden een goed team maar we hebben alleen zo goed kunnen spelen omdat we zo hard hebben getraind. Het verschil tussen ons en de andere landen is erg groot, al waren de halve finale en finale al een stuk lastiger dan de poulewedstrijden, maar verder waren de verschillen minder groot. Dat geeft aan dat de andere landen zich aan elkaar kunnen optrekken. Als ze veel trainen, zal het algemene niveau ook internationaal omhoog gaan.

Jouw seizoen is al geslaagd?

Dat dacht ik niet. Natuurlijk was dit prachtig maar de League is het allerbelangrijkste want daar wordt het allerbeste korfbal gespeeld. Ik ben blij met onze prestatie op het WK onder 23 maar een slecht seizoen met TOP in de League zal een teleurstelling zijn. Niemand hoeft dus bang te zijn dat ik niet meer gemotiveerd ben!

En jij, Celeste, heb jij nog iets over het WK dat we nog niet weten?

Eigenlijk niet. Ik ben het Mick eens dat niemand mag onderschatten hoeveel tijd en energie alles gekost heeft. Ik ben zelf nogal terughoudend en zal niet zomaar iets nieuws aangaan. Het was voor mij een hele stap om te besluiten om echt het traject van het WK in te gaan. Ik heb het gedaan en ben er nu blij om. Het is prachtig om te zien hoe je iets groots met een groep kunt bereiken.

Wat hebben de TOP-fans eraan?

Ik voel dat ik aardig in vorm ben. De finale tegen Belgie ging heel erg goed en dat voelde als de bekroning van het WK-traject. In vergelijking met vorig seizoen voel ik me ook beter. Vandaag tegen Unitas was misschien niet zon geweldige partij maar we kunnen er genoeg van leren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we goed voor de dag komen in de League.

En als dat niet lukt, heb je het hoogtepunt dan toch al gehad?

Ik ben het met Mick eens dat de League het allerbelangrijkste is. Natuurlijk was het WK schitterend. Het is een titel en de afsluiting van en periode en het zal een prachtige herinnering blijven. Maar het staat los van de League. Daarin wacht een nieuwe uitdaging en met de kwaliteiten van TOP verwacht ik daar veel van.

Share