Club nieuws

DVO verslaat TOP met perfect uitgevoerde tactiek

door HWH
Een tactisch sterk DVO leverde een knappe prestatie door TOP/Quoratio met 25-30 te verslaan. Daarmee blijft DVO kans houden op het laatste ticket voor de play-offs, terwijl TOP zaterdag in een onderlinge ontmoeting met Blauw-Wit moet gaan beslissen wie als nummer twee met thuisvoordeel de play-offs in gaat.

DVO won dus in Sassenheim dankzij een goed tactisch plan dat de ploeg van Gerald Aukes ook nog eens tot het einde toe goed uitvoerde. Het zou DVO dan ook geen recht doen door eerst te kijken naar wat er niet goed ging bij TOP, waardoor DVO kon profiteren. De twee punten waren gewoon meer dan verdiend.

,,We hadden de video’s van TOP goed bestudeerd”, legde Jos Roseboom uit. “Daarbij vielen twee dingen op: TOP speelt veel diagonale ballen waarmee het veel ruimte krijgt en ze hebben een hoog tempo. Wij wilden enerzijds het spel vertragen en verder de passing blokkeren. Dat lukte goed en omdat wij zelf ook nog goed schoten, konden we TOP te verslaan.”

Het was een perfecte samenvatting van de spits. Jet Hendriks scoorde nog wel het eerste doelpunt voor TOP, maar daaraan vooraf ging al een lange eerste aanval van DVO. Het zou de enige voorsprong van TOP blijken. Toen Marvyn Toonen in de negende minuut 3-6 scoorde was het beeld duidelijk: DVO had succes met zijn speelwijze.

TOP had het moeilijk, met DVO maar ook met zichzelf. Even maar leek de thuisploeg zich te herpakken maar de goed gemaakte 5-7 en 6-7 waren een incident. Dat Rianne Echten en Nick Pikaar de makers waren, verbaasde niet: het waren de enigen bij TOP die ruime voldoendes scoorden.

Bij DVO kregen veel meer spelers goede rapportcijfers. Jos Roseboom (9 treffers) en Marvyn Toonen (8 goals) sprongen er uit, want samen waren ze verantwoordelijk voor meer dan de helft van de Bennekomse goals. Toonen stond bij rust al op vijf doelpunten terwijl directe tegenstander Mick Snel nog niet gescoord had.

Toch liep DVO niet uit. Na 4-7 werd het verschil weer wat kleiner en bij 11-11 kwam TOP zelfs gelijk. De score liep daarna om en om naar 13-14 bij rust, waarbij DVO wel steeds aan de goede kant van de score stond.

'Verder gaan'

DVO had tot dat moment veel goed gedaan, maar nog niet alles. Roseboom: ,,We waren niet uitgelopen en het was afwachten of we onze speelwijze konden volhouden. Je ziet vaak dat lager geklasseerde ploegen een tijd lang een goede tactiek kunnen uitvoeren tegen een team hoger op de ranglijst, maar dat het op een gegeven moment inzakt. Wij waren ons bewust dat dit ook ons zou kunnen overkomen. Maar het enige dat we konden doen, was proberen verder te gaan zoals we speelden.”

Roseboom opende de score gelijk na de rust, maar toen Mick Snel twee minuten later tot zijn grote opluchting met zijn eerste treffer 15-16 en in de vijfde minuut 18-18 maakte, leek dat het moment voor TOP om de wedstrijd te draaien.

Dat de TOP-dames tien keer scoorden en die van DVO slechts vier keer, zei deze wedstrijd niets. Het moment van scoren telde. Fleur Hoek zorgde voor een nieuw verschil van twee (18-20) en de daaropvolgende twee van Jos Roseboom betekenden een gat van vier: 19-23. Het bleek de beslissing. In het laatste kwartier hield DVO TOP vakkundig op afstand.

Na een paar redelijke wedstrijden zag Jan Niebeek zijn ploeg voor de vijfde keer verliezen. “Niets op af te dingen”, zei de coach. “Leuk is het niet en er kunnen twee dingen gebeuren. Of we glijden af, of dit zet de spelers weer op scherp. Ik zie het niet zo somber, want ik denk dat we hier goed mee zullen omgaan. Dat zal nodig zijn ook. We spelen volgende week tegen Blauw-Wit en die krijgen we daarna ook in de play-offs. Het thuisvoordeel is de komende wedstrijd de inzet en we hebben het in eigen hand. Als Blauw-Wit-man had ik liever een andere tegenstander gehad. Als TOP-coach is het wellicht een voordeel dat ik een verleden in Amsterdam heb en de ploeg goed ken.”

Harmzen en Verwey

Dat het aanvallend niet liep bij zijn ploeg, was duidelijk maar interessant was ook het opnieuw hoge aantal tegendoelpunten dat TOP moest toestaan. Niebeek had er een verklaring voor. ,,Dat Daniel (Harmzen, red.) verdedigend belangrijk was, hoef ik niet uit te leggen, die vervang je niet zomaar. Maar onderschat ook niet de invloed die Nisha (Verwey, red.) had op dat punt. Alles bij elkaar hebben zijn we verdedigend niet meer zo goed als vorig jaar. Al moet je vandaag wel meenemen dat DVO erg zuiver schoot. Daar doe je weinig tegen.”

Marvyn Toonen wilde geen persoonlijke lof horen, die hem wel toekwam. ,,Het is een teamprestatie en dat ik zuiver was, kwam alleen omdat het team me daartoe in staat stelde. We hadden een plan en dat werkte goed. De vierde plaats is nog haalbaar, al zal het niet makkelijk worden. Dat is onze taak de komende week: een nieuw plan bedenken tegen PKC.”

Share