Club nieuws

Drachten - TOP (10-11)

T.O.P. steelt punten uit Friesland

Afgelopen zaterdag speelden de Sassenheimse korfballers de belangrijke uitwedstrijd in en tegen Drachten. Beide ploegen staan relatief laag geklasseerd in de Hoofdklasse en mikken op een hogere plaats op de ranglijst. Enigszins gelukkig trok T.O.P. aan het langste eind. In een wedstrijd met weinig doelpunten won het nipt met 11-10 en nam de punten mee terug naar Sassenheim.

Omdat coach Harold Jellema net die ochtend vader was geworden van een dochter, reisde T.O.P. naar Friesland met Steven Baart als coach. Uiteraard is Baart - die inmiddels een punt achter zijn carriere als selectiespeler heeft gezet en momenteel in een lager seniorenteam speelt - geen onbekende voor de spelers; met het merendeel heeft hij nog samengespeeld en de afgelopen weken is hij nog wel eens als pinch-hitter ingezet in het eerste seniorenteam.

De ploeg en de gelegenheidscoach waren goed door Jellema geinstrueerd. Jellema is immers goed bekend met de speelwijze van de ploeg uit Drachten: een stug verdedigende ploeg, met goed tactisch inzicht en veel aanvalskracht over de dames.

Beide ploegen waren de gehele wedstrijd erg aan elkaar gewaagd, waarbij T.O.P. het betere van het spel had in de eerste helft. De ploeg uit Sassenheim, met wederom Anouk Knops in de basis voor de nog steeds geblesseerde Johanna van Drongelen, wist in de eerste helft een voorsprong op te bouwen van 6-4. Een belangrijk aandeel in deze score had Mascha Nieuwenhuijsen, die er met 3 goals toch voor zorgde dat het stug draaiende aanvalsvak aan de verplichtingen voldeed. De laatste paar minuten van de eerste helft vergat T.O.P. de opdrachten: er werd slordig aangevallen, balverlies geleden en door 2 verre schoten kwam Drachten toch weer langszij (6-6 ruststand).

De thuisploeg kwam de tweede helft beter in haar spel. De ploeg was scherper, maakte de kansen goed af en de tactiek om de tweede bal achter te verdedigen had effect. T.O.P. kreeg wel kansen, maar was ongelukkig en soms slecht in het afronden ervan. Met nog 5 minuten op de klok keek T.O.P. dan ook tegen een 8-10 achterstand aan, waarbij de dames van Drachten voor een belangrijk deel van de productie van de goals hadden gezorgd. T.O.P. eiste echter de hoofdrol voor zich op in deze laatste vijf minuten: Felix van der Sommen had een belangrijk aandeel in de twee snelle goals die de stand weer op 10-10 bracht. Na de vakwissel zorgde matchwinnaar Daniel Harmzen 2 minuten voor tijd zelfs voor de winnende goal. De slotfase verliep erg hectisch. Geen van beide ploegen was in staat de bal lang in de poeg te houden noch de vele kansen te verzilveren. Met veel pijn en moeite hield T.O.P. het verschil op 1 punt zodat de waardevolle overwinning behouden bleef.

Door deze winst neemt T.O.P. afstand van de degradatiezone. Gezien de stand op de ranglijst, waarbij de ploegen nog steeds erg dicht bij elkaar staan, is het voor T.O.P. van belang om ook de volgende wedstrijd - tegen het slecht presterende DVO - in winst om te zetten. Alleen dan kan het werkelijk afstand nemen en bekijken of het nog aansluiting kan krijgen met de top van de Hoofdklasse. De laatste wedstrijd van dit jaar (T.O.P. 1 – DVO 1) wordt aanstaande zaterdag gespeeld in sporthal Wasbeek, aanvang 19:30 uur.

Share