Historie

 

TOP staat voor Tot Ons Plezier en dat is tot op de dag van vandaag een belangrijkste motto. TOP is een korfbalvereniging waar prestatie, passie en plezier hand in hand gaan; gezelligheid en ontspanning is minstens zo belangrijk zijn als prestaties. Bij TOP vinden we dan ook een mix van prestatie gerichte en recreatiekorfballers. TOP heeft de mogelijkheid om middels een goede trainingsopbouw en coaching topsport te bedrijven in deze unieke teamsport.

Niet alleen topsport, maar zeker ook recreatief korfbal is mogelijk. Niet de prestaties, maar gezelligheid en lekker sportief bezig zijn staan daarbij voorop. TOP heeft veel teams in alle leeftijdsgroepen, van senioren tot pupillen. Verder heeft de vereniging enkele niet competitie spelende groepen zoals de recreanten en de kangoeroes. 

Naast korfbal biedt de vereniging ook tennisfaciliteiten. De kunstgas velden laten het prima toe om 's zomers en 's winters, op de momenten dat er geen korfbal wordt gespeeld, op de velden te tennissen. Tennissers kunnen hierdoor bij TOP recreatief de sport beoefenen. In de loop der jaren zijn de ladder competities een begrip geworden en niet meer weg te denken binnen de vereniging.

Op 12 juli 1928 werd TOP, zoals bij zoveel korfbalverenigingen het geval is geweest, opgericht door een aantal onderwijzers. In die tijd waren veel sportverenigingen gebaseerd op een confessionele grondslag. Zo ook TOP, dat als Christelijke korfbalvereniging zich aansloot bij de toenmalige Christelijke Korfbalbond (CKB). TOP was voor en na de 2e Wereldoorlog een vrij kleine vereniging met 2 of 3 seniorenteams en een aantal aspirantenteams. De prestatiedrang was in die tijd ver te zoeken, maar de gezelligheid hield de club bijeen. In de veranderde wereld na de 2e Wereldoorlog probeerde ook TOP haar positie te veroveren. In de zestiger jaren van de vorige eeuw deed het schoolkorfbal haar intrede en wilde de jongere generatie de club groter maken en op een hoger spelpeil brengen. Mede dankzij het schoolkorfbal en de voor die tijd professionelere koers, die de club bewandelde, steeg het aantal leden in een tijdbestek van een kleine 10 jaar van 70 naar ruim 300. In het seizoen 1966-67 kwam TOP 1 voor het eerst uit in de 1e klasse CKB en dat was het begin om uiteindelijk een topclub te worden. Daarbij was voor TOP ook van belang, dat beide korfbalbonden –KNKB en CKB- in 1973 fuseerden tot het KNKV, waardoor met name de voormalige CKB clubs zich verder konden ontwikkelen.

Het 5 jarenplan in de zeventiger jaren –TOP 1 binnen 5 jaar in de hoofdklasse- werd weliswaar niet binnen die tijd bereikt, maar leidde wel tot de beoogde cultuuromslag. In het seizoen 1986-87 werd echter zowel op het veld als in de zaal de doelstelling van het 5 jarenplan gehaald en promoveerde TOP naar de toenmalige hoofdklasse en vervolgens heeft TOP met wisselend succes regelmatig op het hoogste niveau geacteerd. Dit succes is mede te danken aan de goede jeugdopleiding en de vele landskampioenschappen, die de jeugd van TOP behaalde. Het hoogste juniorenteam van TOP toonde met een 2eplaats tijdens het Nederlands kampioenschap in 1976 aan hoe belangrijk de jeugd voor een club is. Nadat TOP een aantal jaren het hoogste niveau niet haalde werd in het begin van deze eeuw met een ambitieus plan het startschot gegeven om van TOP een echte topclub te maken. In het seizoen 2007-2008 werd de inmiddels ingestelde Korfbal League bereikt en tot dit moment speelt TOP, conform haar doelstelling, onafgebroken op het hoogste niveau. En de kers op de taart vormen natuurlijk de landskampioenschappen in 2011 in de zaal en op het veld, de Europa Cup in 2012, die TOP in Warschau op het Belgische Boeckenberg veroverde. Sinds dien heeft de club vele lands- en europese kampioenschappen behaald. Het clubje uit 1928 is derhalve anno heden uitgegroeid tot één van de sterkste korfbalclubs van Nederland.

In 1997 verhuisde TOP naar de huidige accommodatie aan de Sportdreef. TOP heeft er niet altijd zo goed bij gezeten als vandaag de dag het geval is. TOP begon ooit in 1928 op een kolengruisveld in Sassenheim en in 1929 verhuisde TOP naar een veldje aan de Warmonderdam. In hetzelfde jaar moest TOP wederom verhuizen en kwam het in De Kooi terecht. TOP was blij met die accommodatie, maar in 1933 moest zij al weer verhuizen naar Ter Leede, en in 1938 kwam zij terecht op het terrein Sporthof. Nadat TOP ook nog in het Park heeft gespeeld, kreeg zij na de 2e Wereldoorlog bij de aanleg van een heus sportcomplex in Sassenheim een veld. In 1967 verhuisde TOP binnen het sportpark naar de velden aan de Menneweg en het schoolsportveld. Dat zou tijdelijk zijn, maar het heeft tot 1997 geduurd dat TOP op de huidige fraaie accommodatie terecht kwam. Het complex werd in 2008 uitgebreid met sporthal De Korf en een tweede kantine. 


LIJST TOP ERELEDEN


 

 

Erevoorzitters

  Rob Meijer
  Eric de Vos

 


 

 

Ereleden

  Tom Bergman
  Peter Boeren
  Map Broekstra-Vreeken
Betsy Colijn
  Rob de Graaff
  Hans Oudshoorn
  Barbara Romsom
  Ron Thoms
  Peter Tiggelman
Gerrit Verbaan
  Leno Westeneng
  Ruud Westerbeek
  Peter Winter
  Anne van der Zaag

 


 

 

Leden van Verdienste

  Wim Boekhoven
  Egbert Dijkstra
Janny van Dommelen
  Cees Faber
  Michiel de Haan
  Daniel Harmzen
Ruud van der Horst
  Sijbrand Kamer
Liesbeth Kok
  Louis Kok
  Jan Kramer
  Hennie Kuhn
  Wilma Kuhn
Jac Romsom
  Joke Ruijters
Mike Ruijters
  Ad Slobbe
  Patrice de Vos
  Hanneke Westerbeek
  Aad Wiegerink
  Bert Wilbrink
  Cees Zuurmond